Cvjetnica u katedrali

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje 28. ožujka središnje euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, rektor crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Koncelebrirao je don Marin Lučić, katedralni župnik, a asistirao trajni đakon don Tomislav Sikavica. Vjernici su euharistijsko slavlje na Cvjetnicu mogli pratiti i putem interneta (YouTube kanal i Facebook profil Dubrovačke biskupije), te televizijskih i radijskih prijenosa.
Na početku misnog slavlja predvoditelj Katušić je na bočnom oltaru blagoslovio maslinove grančice i palme, a potom je katedralni zbor u smanjenom sastavu pod vodstvom Maje Marušić te dvoje solista na oltaru župnik Lučić i pjevač Zvonimir Cetinić pjevali Muku po Marku.
U propovijedi je rektor Katušić istaknuo kako postoje mnogi važni događaji u našim osobnim životima kojih se sjećamo, događaji u našoj povijesti i povijesti naroda koje prenosimo i koji su nas obilježili, no ni jedan događaj u povijesti nije tako obilježio čovječanstvo kao što je događaj izdaje i ubojstva Isusa iz Nazareta. Događaj Isusove izdaje, muke, smrti i na koncu uskrsnuća, dramatično je opisan u evanđeljima, ali u tom izvještaju pronalazimo i povijest ljudske zavisti, ljudskih interesa, povijest nasilja, povijest osude i smrti nevinoga. “Nažalost, kada o tome razmišljamo prepoznajemo da nema ničeg posebnog u tome, naša povijest je prepuna toga: zavisiti, osude, nasilja i smrti nedužnih. Ono što je osobito u izvještaju koji smo slušali, ono što je obilježilo čovječanstvo i naše osobne živote, svijet u kojem živimo, jest kako se Isus iz Nazareta, dok prolazi posljednje trenutke života, s time nosi”, rekao je propovjednik dodavši kako je ključan trenutak koji Isus prije muke provodi u molitvi.

više na stranicam Dubrovačke biskupije