Bratstvo Presvetog sakramenta

Članovi Bratstva Presvetog Sakramenta u procesiji na Veliku Gospu 2016.

Godine 1550. osnovano je Bratstvo Presvetog Sakramenta, Svrha mu je iskazivanje štovanja Presvetom Sakramentu i sudjelovanje kod pričesti bolesnika. Članovi Bratstva bili su pripadnici odličnijih staleža dubrovačkog stanovništva: svećenici, vlastela i odličnije građanstvo. Statut mu je obnovljen 1933. i 1993. godine. To je bratstvo stalno, od svojega nastanka, djelovalo pri stolnoj crkvi. U vrijeme polustoljetne komunističke vladavine druga bratstva, koja su imala nekretnine i posjede, ostala su bez njih, te im je zabranjeno javno djelovanje. Ovo bratstvo, koje nije imalo ništa i koje je bilo vezano uz crkvu i sakristiju, nije nikomu smetalo.

Glavna svrha Bratstva jest štovanje presvete euharistije putem odabranog zbora vjernika, koji se posvećuju tom štovanju uz duhov­no dobro putem pouka, predavanja, pobožnih vježbi, primanja sve­tih sakramenata u smislu Pravila Bratstva. Članovi Bratstva obvezni su živjeti pravim kršćanskim životom, gajeći i promičući duh djelo­tvorne Ijubavi prema Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a osobito pohodima Oltarskom Sakramentu.

Prateći članstvo Bratstva i njegovu upravu u zadnjih osamde­set godina, vidi se da je među njima bilo puno uglednih i poznatih Dubrovčana svih staleža i zanimanja, a neki od njih istaknuli su se posebnim požrtvovnim radom u katedrali. U zadnjih dvadeset godina Bratstvo je obnovljeno i pomlađeno, i danas ima četrdeset članova. U svojim bratimskim odorama članovi Bratstva sudjeluju na svečanim misama na prvu nedjelju u mjesecu, koja se zove nedjelja Sakramenta, svake srijede na euharistijskom klanjanju, tijekom četr- desetosatnog klanjanja u Velikom tjednu, a vrlo su aktivni u prigodi velikih blagdana svetog Vlaha, Velikog petka, Tijelova i Velike Gos­pe, kada se obavljaju procesije kroz Grad, u kojima sudjeluje velik broj vjernika.

don Stanko Lasić