Studenski katolički centar – SKAC

U dvorani – Kovačka 8

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) neprofitna je udruga civilnoga društva koju vode mladi vjernici laici uz pratnju duhovnika, omogućujući svojim vršnjacima – studentima i mladim radnicima našeg Grada formaciju kroz duhovne i edukativne programe, volontiranje i zabavni sadržaj. SKAC_DU je nastao po uzoru na dvije slične udruge SKAC PALMA (Zagreb) i SKAC ST (Split) koje već dugi niz godina uspješno rade sa studentima u dva naša najveća grada. Rad udruge inspiriran je Sv. pismom, tradicijom Crkve te Socijalnim naukom Crkve s ciljem pružanja podrške mladima u razvijanju njihovih talenata i praćenjem njihovoga osobnog rasta, sa željom za aktivno uključivanje u društvo. SKAC_DU je kratko rečeno „platforma“ otvorena svim mladim ljudima i svemu onome što oni nose u sebi: kreativnost, mladenačku energiju, ideje. U SKAC-u su mladi idejni tvorci, realizatori i ciljana skupina svakoga programa.

SKAC_DU započeo je sa svojim djelovanjem neformalno prije 7 godina, okupljajući studente i mlade radnike oko SHKM-a, dok se formalno registrirao kao udruga prije 6 godina. Kroz godine svoga rada, dobitnik je i dviju nagrada za razvoj i promociju volonterstva na području Dubrovnika i to: „Organizator volontiranja“ 2015. i „Koordinator volontera“ 2016.godine Organizator je i dvaju velikih programa „m-ljetovanje“ i „72 sata bez kompromisa“ koji okupljaju svake godine preko 300 sudionika/volontera po programu. „72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski program koji ima za cilj potaknuti mlade ljude da stave svoje vrijeme i talente na raspolaganje najpotrebnijima u društvu. Tako su kroz zadnjih 5 godina aktivnoga provođenja projekta – obnovljeni i osposobljeni mnogi životni prostori naših najugroženijih sugrađana, provedene razne ekološke akcije, te ostvarena suradnja s mnogim udrugama i institucijama koje rade s najranjivijim skupinama. „m-ljetovanje“ je duhovno, edukativno – ekološki program koji se već 6 godina zaredom održava u polju Bobovište na otoku Mljetu. Mladi volonteri – njih 50 po terminu (ukupno 5 termina godišnje), provodi tjedan dana u prirodi, u molitvi i radu u starom masliniku. Uz ta dva velika godišnja programa, SKAC_DU organizira i duhovne vježbe za studente, formacijske programe „Kovačnica“ – trogodišnji program kršćanske formacije, Biblijske radionice, različite zabavne programe kao što su filmske večeri, društvene igre, ljetne igre itd. . Također, u organizaciji SKAC-a, održavaju se i tjedne Mise za mlade u sv. Vlaha (ponedjeljkom u 20 sati) i Taize-ovske molitve u sv. Spasa (četvrtkom u 19 sati).

SKAC_DU je otvorio i svoj prostor od srpnja 2020. godine u Kovačkoj ulici, te je svaki dan otvoren za mlade od 17:30 do 20 sati.

Ispred dvorane u Kovačkoj
Mljetovanje