Prva sv. pričest

Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina (u 3. razredu osnovne škole) po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56). Od davnih vremena, ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja. U župi Velike Gospe – Katedrala i Župi sv. Andrije to činimo svake godine u svibnju. S ovim je povezano i slavlje prve svete ispovijedi, koje prethodi prvopričesničkom slavlju.

Kako se dijete priprema za taj sakrament?

Početkom školske godine, roditelji prvopričesnika dolaze u Župni ured upisati svoju djecu. Da bi moglo pristupiti prvoj svetoj pričesti dijete treba biti kršteno. Ukoliko je dijete kršteno izvan naših župa, potrebno donijeti Potvrdu o krštenju sa župe gdje je dijete kršteno. Ukoliko dijete nije kršteno, a roditelji ga žele krstiti i tako mu omogućiti primanje prve svete pričesti, u dogovoru sa župnikom, dijete se može krstiti prije Prve pričesti.

Vjeronauk za prvu pričest za Župu Velike Gospe – Katedrala održava se jedan put tjedno (subotom) u vjeronaučnoj dvorani u prizemlju Biskupske palače, Pinakoteci. Vjeroučiteljica prvopričesničke skupine je s. Katarina Mihić.

Vjeronauk za prvu pričest za Župu sv. Andrije održava se jedan put tjedno (subotom) u vjeronaučnoj dvorani u Pastoralnom centru kod crkve sv. Andrije. Vjeroučiteljica prvopričesničke skupine je s. Bernarda Kovač.