Blagdan sv. Male Terezije proslavljen u katedrali uz blagoslov djece i ruža

Na blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica 1. listopada bilo je svečano na večernjoj misi u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku gdje je predvoditelj euharistijskog slavlja katedralni kapelan i kancelar Dubrovačke biskupije don David Marijanović na kraju mise djeci i ostalim štovateljima ove svetice podijelio blagoslovljene ruže. Lijep je to liturgijski čin na mjestima gdje se Mala Terezija posebno slavi, a povezan s njezinim obećanjem da će poslije smrti obasuti zemlju kišom nebeskih ruža, tj. milosti i uslišanja. Zato se i na svetačkim slikama ona prikazuje s ružama.

Roditelji sv. Male Terezije su kao mlade osobe također razmišljali o duhovnom pozivu, otac je htio postati svećenik, majka i redovnica, ali se to nije dogodilo. No, njihove dvije najstarije kćeri postale su karmelićanke, a kasnije je to postala i Mala Terezija. „Njezino redovništvo nije se zaustavilo stalo na tome da samo postane redovnica, karmelićanka. Tu se njezin život nije završio“, primijetio je u propovijedi kancelar Marjanović. Istaknuo je da kada razmišljamo o njezinom životu vidimo kako je Bog tu bio aktivan.

U evanđeoskom ulomku dana navješteno je kako Isus prekorava onodobne gradove čiji stanovnici su upoznali njega i Božju milost, ali se u njihovim životima nije dogodila nikakva akcija, aktivnost nakon toga. Kod sv. Male Terezije se naprotiv dogodio pozitivan odgovor na Božju milost, kazao je propovjednik te podsjetio i na trenutke njezinog života ispunjene duhovnim suhoćama i tamom u odnosu prema Bogu.

Mala Terezija unatoč tome u životu nije odustajala i nastavljala je moliti, kazao je. Nisu to bile velike izvanredne molitve nego jednostavna molitva srca, molitva za spasenje duša, za svećenike… „Njezina nakana je toliko jednostavna da je dostupna nama svima. U tome nas Mala Terezija uvijek oduševljava pa joj se vraćamo. Iako nam se njezina svetost može učiniti nedostižnom, njezin način svetosti, to na koji način je ostvarila svoj život u odnosu prema Gospodinu, nam je tako blizak i opipljiv“, ustvrdio je predvoditelj slavlja. I mi smo u našim životima potrebni takvog našeg odgovora na milost i ustrajnosti kada nam ne ide, zaključio je i preporučio sve zagovoru Male Terezije.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije