Koncert Mješovitog katedralnog zbora Parcu u čast

Parcu u čast i kao znak zahvalnosti za 1050. godina njegove nebeske zaštite nad Dubrovnikom i njegovim stanovnicima zapjevali su, nakon liturgije prve večernje u srijedu, 2. veljače, u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku Mješoviti katedralni zbor i njihov gost Zbor Blasius.

Moderatorica večeri bila je Doris Boroje koja je pozdravila okupljene i predstavila zborove. Podsjetila je kako u svom stoljetnom djelovanju katedralni zbor redovito pjeva na trodnevlju ususret sv. Vlahu, kao i na prvoj večernjoj te svečanoj misi na blagdan Parca te u svom repertoaru ima pjesme posvećene dubrovačkom zaštitniku. Puno mlađi zbor Blasius, koji uz svjetovnu izvodi i duhovnu glazbu, drugi put sudjeluje na ovom koncertu, a već dva adventa održao je prigodni koncert u Parčevoj crkvi. Oba zbora vodi prof. Maja Marušić.

Na koncertu je izvedeno trinaest skladbi, djela: o. K. Kolba, M. Demovića, P. I. Crnkovačkog, I. pl. Zajca, G. Crocea, o. J. Kuničića, F. Rusana/A. Čelara, M. Talajić/M. Cetinić, A. Chlondowskya, I. Gundulića/F. Đurovića,  te Anonima iz 15. stoljeća, a izveden je i jedan gregorijanski koral. Kako je u uvodu istaknuto među skladateljima su i dvoje bivših voditelja katedralnog zbora mo. Miho Demović i prof. Margit Cetinić. Koncert je završio izvedbom Himne svetoga Vlaha, R. Ivellia i dr. V. Vilića.

Koncertom je ravnala profesorica Marušić, klavirska pratnja bila je prof. Stefani Grbić te prigodni komorni orkestar. Solist je bio Josip Hađinac.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije