Molitva za mir i posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u petak, 25. ožujka, u katedrali Gospe Velike dubrovački biskup mons. Roko Glasnović predvodio je svetu misu i čin posvete Bezgrješnomu Srcu Marijinu cijelog čovječanstva, napose Rusije i Ukrajine. Uz biskupa Glasnovića koncelebrirali su katedralni župnik don Marin Lučić, fra Nediljko Jerkan i trajni đakon don Tomislav Sikavica. Svetoj misi prethodila je pobožnost križnog puta koju je predvodio don Sikavica.

Biskup Glasnović u propovijedi je istaknuo kako nam Marija upravo daje istinski primjer prihvaćanja Božje volje u svom životu te se tim prihvaćanjem događa utjelovljenje, Božji prodor u naš svijet. Osvrnuo se i na povijest slavljenja svetkovine Navještenja Gospodinova ili Blagovijesti. Poručio je kako je u umjetnosti čest prikaz Marije pokraj zdenca dok joj se anđeo obraća te u tome otkrivamo simbolizam da je Marija izvor vode žive, Marija daje izvor života – Isusa Krista. “Bog ulazi u ljudsku povijest, mi smo pozvani, kao Marija, biti otvoreni i prihvatiti ga,” zaključio je biskup Glasnović.

Križni put i euharistijsko slavlje animirao je VIS Gospa od Porata.

U vatikanskoj bazilici istodobno u zajedništvu s biskupima i vjernicima cijeloga svijeta papa Franjo je izmolio čin posvete. Osim u dubrovačkoj katedrali, na isti način pozvane su i sve župne zajednice u Dubrovačkoj biskupiji izmoliti posvetu na misnim slavljima u svojim župnim crkvama.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije