Proslava sv. Vida

U srijedu 15. lipnja 2022. proslavljen je blagdan sv. Vida mučenika u kapelici u Ulici Miha Pracata. Sv. misu je predvodio župni vikar naše župe don David Marjanović.

Prema legendi, sveti je Vid rođen u Mazzari (danas Mazara del Vallo), na jugozapadu Sicilije oko 290. god., i to u bogatoj poganskoj obitelji. Njegov učitelj Modest zajedno sa svojom ženom Krescencijom prenijeli su na Vida kršćansku vjeru odmalena, ali se otac, sicilijanski senator, tome oštro opirao i batinama nastojao odvratiti Vida od kršćanstva. Otac je kasnije oslijepio, a iako ga je izliječila Vidova molitva, Vid je morao sa svojim odgojiteljima bježati u Lukaniju. Tada je, prema jednim izvorima imao 7, a prema drugim 12 godina.

U Lukaniji je sveti Vid činio mnoga čudesa, za koja je saznao i car Dioklecijan pa ga je pozvao u Rim da mu izliječi sina od padavice. To je sveti Vid i učinio, ali kako nije htio prinijeti žrtve poganskim bogovima, osuđen je na smrt, zajedno sa svojim odgojiteljima. Bačen je u kotao s vrelim uljem, ali mu ono nije naškodilo, a također mu nisu naudili ni gladni lavovi u jami, u koju je potom bio bačen. Na različite su načine sve troje bili mučeni i bačeni u tamnicu, odakle ih je izbavio anđeo i odveo u Lukaniju, gdje su umrli od posljedica torture.