Proslava sv. Jakova „Pipunara“ u Dubrovniku

U ponedjeljak, 25. srpnja 2022. svečano je proslavljen blagdan sv. Jakova apostola, poznatog u Dubrovniku kao sv. Jakov „Pipunar“. Euharistija je slavljena ispred crkve sv. Jakova „Pipunara“ u dubrovačkoj gradskoj jezgri, a predslavio je fr. Stipe Jurič, OP. Za liturgijsko pjevanje i asistenciju kod liturgije bila su zadužena braća novaci i studenti Hrvatske dominikanske provincije.

Crkva sv. Jakova „Pipunara“ je poznata kao prvo mjesto gdje su dominikanci vršili svoje apostolsko djelovanje po dolasku u Dubrovnik 1225. godine. Spomenuvši taj podatak na početku svoje propovijedi fr. Stipe ga je primijenio na vlastito okruženje kao stanoviti zalog nade, budući da je bio okružen mlađom braćom novacima i studentima. Nakon što je ukratko opisao lik apostola sv. Jakova iz tradicije i iz pučke pobožnosti, osvrnuo se na prvo čitanje i evanđeoski ulomak. Učenik Isusa Krista uvijek će očitovati djelić Isusova života, „uvijek umiranje Isusovo u tijelo pronosimo da se i život Isusov u tijelu našem očituje.“ (2Kor 4,10) Taj se djelić ne očituje u traženju posebnih mjesta, već u služenju kako je i Sin Čovječji došao služiti (usp. Mt 20,20-28).

Po euharistijskom slavlju okupljena se zajednica nastavila družiti, a pritom su se okrijepili i znakovitom okrjepom – dinjama, tj. pipunima, kako ih se već naziva u dubrovačkom podneblju.

Preuzeto sa stranice dominikanci.hr