Svečana procesija ulicama Grada

Prizori vjernika u narodnim nošnjama iza barjaka svojih župnih zajednica ili bratovština dok u svečanoj procesiji prolaze kamenim vizurama Grada na svetkovinu njegovog nebeskog zaštitnika sv. Vlaha potvrdili su još jednom kako su najljepše slike Dubrovnika u godini upravo one iznikle iz njegove tisućljetne tradicije pod zaštitom sv. Vlaha. Neizostavni dio te slike su biskupi s moćima glave sv. Vlaha i svećenici s ostalim moćima Parca i moćima drugih svetaca dok im vjernici pored kojih prolaze iskazuju čašćenje.

Čast da u procesiji nose relikviju Isusove pelenice ove godine je pripala Sočanima, vjernicima s Osojnika, u narodnim nošnjama dok je baldahin nad relikvijom nosilo bratstvo iz Šibenika. Pjesma udruženih zborova isprepletena s meditacijama koje je čitala Ivana Lenert te mnoštvo drugih detalja u ozračju vjere, nade i ljubavi učinilo je svečanom procesiju na Parčev dan, 3. veljače, koji bijaše vedar i prohladan.

Hodočasnici iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije, od Lastova do Konavala, sudjelovali su u tradicionalnoj procesiji, a pridružile su im se i hodočasničke skupine iz drugih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

U 15.30 sati barjaktari će izvijanjem barjaka pozdraviti biskupe pristigle na Parčevu festu, katedralu i Biskupsku palaču.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije