Koncert u Gospe povodom Pepelnice

Koncert povodom Pepelnice – Hrvatska glazbena baština 17. stoljeća u Dubrovniku u izvođenju ansambla „Projekt Lazarus“ održan je u srijedu 22. veljače u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.

Na programu koncerta bila su djela nastala prije četiri stotine godina, a njihovi autori su: I. Lukačića, I. Šibenčanina, V. Jelića, F. S. Uspera i D. Nembrija.

Kao solisti nastupili su: sopranistica Daniela Perosa, mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, tenor Ivan Martinčić i bas Robert Palić. Korepetitorica i umjetnička suradnica ansambla dr. sc. Martina Mičija Palić na početku je pozdravila sve okupljene i predstavila rad ansambla čiji je umjetnički voditelj Darijan Ivezić.

„Projekt Lazarus“ osnovan je u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar i djeluje na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine. Ovaj profesionalni ansambl bavi se istraživanjem, revitalizacijom, promocijom i prezentacijom hrvatske glazbene baštine.  Osobito je usmjeren na prezentiranje djela koja u suvremenoj povijesti nisu ugledala svjetlo dana, ili se pak rijetko izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ili video zapisi.

U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika ponajprije hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom korpusu, glazbenici Projekta Lazarus izvode djela renesansnih, baroknih, ali i modernih kompozitora, čija su ostavština visokovrijedna, jedinstvena umjetnička ostvarenja.

Projekt Lazarus je ostvario značajan broj koncertnih nastupa poput sudjelovanja na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču u St. Peterskirche 2016. godine, zatim projekt Putevima Damjana Nembrija u okviru kojega su nastupili na VII. međunarodnom festivalu Gaetano Callido u Veneciji, tri uzastopna nastupa na Varaždinskim baroknim večerima 2017., 2018. i 2019. godine, kao i tri uzastopna nastupa na međunarodnom Festivalu Seviqc u Brežicama 2018., 2019. i 2020. godine. Ansambl Projekt Lazarus je također nastupao promovirajući hrvatsku glazbenu baštinu i u Rimu, Bernu, Münchenu, Strasbourgu kao i drugim gradovima Hrvatske i Europe.

Organizatori i pokrovitelji koncerta u Dubrovniku bili su: Hrvatski glazbeni centar, Dubrovačka biskupija, Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije