Tri nova bratima svečano primljena u katedralno Bratstvo Presvetog Sakramenta

Na desetu nedjelju kroz godinu 6. lipnja  u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike služena je sveta misa koju je predslavio katedralni župnik don Marin Lučić uz asistenciju trajnog đakona don Tomislava Sikavice. Na misi su u katedralno Bratstvo Presvetog Sakramenta svečano primljena tri nova bratima: Zvonimir Cetinić, Antonio Čorak i Tonći Matijašević.

Na početku svoje propovijedi župnik Lučić osvrnuo se na  otajstvo Božje prisutnosti  koje je među nama te kazao da je Gospodin onaj koji je veličanstveno pobijedio zloga na križu i zato se ne smijemo bojati. Kada slavimo euharistiju onda slavimo tu pobjedu nad grijehom i smrću svjesni da sami ne možemo pobijediti, ali možemo pobijediti u ime Isusa Krista, njegovom snagom, istaknuo je.

Danas, nakon istočnog grijeha, njegove posljedice osjećamo u sklonosti na grijeh, osjećamo požudu u svome tijelu koja nas stalno navodi na grijeh. I zavodnika koji vreba. Nakon toga grijeha Adam i Eva su se sakrili, bojali su se Boga, ali ih je Gospodin tražio.

Gospodin i nas traži, kazao je propovjednik, želi nas pronaći, jedino nas on može osloboditi krivice, a u svetoj misi mi se susrećemo s Bogom. On i nas pita gdje smo.

Promišljajući o dijelu pročitanog evanđelja župnik Lučić je pojasnio što je to grijeh protiv Duha Svetoga, a grijeh je kad ne želimo primiti oproštenje, kad smo u stanju grijeha i ne želimo biti dionici oproštenja. Na nama je hoćemo li pristati i ako ostanemo u stanju grijeha te vidimo da nas Gospodin poziva i oprašta, a mi ne želimo pristati, to je grijeh protiv Duha Svetoga, kazao je župnik.

Sveti Pavao je povjerovao, iskusio pobjedu nad zlim. To iskustvo živoga Boga potaknulo ga je da propovijeda, naviješta, a to je poslanje svih nas, kazao je propovjednik te dodao da se ne zadržavamo na onome vremenitome nego na onome vječnome.

Danas smo i mi pozvani biti „van sebe“, dijeliti sebe, biti radosni zbog pobjede koju nam je Gospodin dao, svjesni da će on nama uvijek oprostiti. Susretom s tom ljubavlju još nas više potiče da ljubimo, da se klonimo grijeha i tu se onda događa onaj dar Duha Svetoga, a to je strah Božji kojim se bojimo uvrijediti onoga koga volimo jer znamo da je to bolno. To je onaj pravi strah koji nam Duh Sveti daje. Nije to onaj strah iz Edenskog vrta, to je strah Duha Svetoga koji nas ljubi i spreman nam je sve oprostiti.

Župnik je na kraju propovijedi poručio vjernicima da budu svjesni stalne napetosti, odnosno da ih  zavodnik želi zavesti ali i da budu svjesni da je on pobijeđen. Snaga i hrana u euharistiji nam pomažu da pobjeđujemo.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom profesorice Maje Marušić.

Mario Mioč Vuletić