Nedjelja krštenja Gospodinova u katedrali: Jesmo li svjesni što smo sve primili u svome krštenju?

Na Nedjelju krštenja Gospodinova 9. siječnja euharistijsko slavlje s obnovom krsnih obećanja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je katedralni župnik don Marin Lučić. Posljednjeg dana božićnog vremena Mješoviti katedrali zbor pod vodstvom prof. Maje Marušić predvodio je liturgijsko pjevanje, a uz misni kanon pjevane su božićne pjesme.

Tumačeći blagdan Krštenja Gospodinova katedralni župnik je spomenuo kako je i ovo, na jedan način, objava Boga ljudima u Isusu koja se slavi u blagdanima ovog vremena. „Isus se objavljuje i poziva nas da primimo od njegove punine, sve ono što nam on želi dati. Bog nam se nudi, on prvi pristupa. Na nama je da to primimo“, kazao je propovjednik.

Govoreći o nedjeljnom evanđeoskom ulomku koji je donio tekst o tome kako Ivan Krstitelj krsti Isusa na rijeci Jordanu župnik je napomeno da Isusu nije trebalo Ivanovo krštenje nego je on htio biti jedan od ljudi stajući u niz onih koji primaju krštenje od Ivana Krstitelja. Usporedio je to sa sakramentom krštenja podsjećajući vjernike da sakrament iza sebe ima snagu koja dolazi iz Isusove muke, smrti i krštenja, snagu novoga života, novoga rođenja i života po Duhu Svetom.

Potičući vjernike na dublje promišljanje svog vjerničkog življenja propovjednik je postavio nekoliko pitanja: „Jesmo li mi u svom životu iskusili ‘otvorena nebesa’? Jesmo li iskusili da smo ljubljeni? Jesmo li iskusili Božje tješenje? Jesmo li iskusili novost života? Živimo li u površnosti života ili zaista živimo jednim novim životom? Jesmo li zaista kršteni Duhom Svetim? Živimo li svoje krštenje? Jesmo li svjesni što smo primili? Jesmo li svjesni što slavimo u ovoj euharistiji?“

Čujmo i mi taj Očev glas: Ti si sin moj, ti si kćer moja ljubljena, u tebi mi sva milina. To možemo po Isusu Kristu danas i mi iskusiti, to je ta novost života, poručio je župnik Lučić.

U obavijestima na kraju mise predvoditelj slavlja je uputio vjernike da upitnike za sinodalno savjetovanje Dubrovačke biskupije mogu ispuniti na dva načina, a to su: popunjavanje tiskanog upitnika kojeg mogu uzeti u crkvi ili popunjavanjem online upitnika na stranici: https://db.hr/sinoda

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije