Svetkovina Marije Bogorodice u katedrali: Mir, blagoslov i otvorenost Duhu Svetomu

Na prvi dan nove godine u subotu, 1. siječnja kada Crkva slavi svetkovinu Svete Marije Bogorodice i 55. Svjetski dan mira u dubrovačkoj katedrali slavljena je svečana misa koju je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić. Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni pjevački zbor.

Na početku misnoga slavlja župnik Lučić je podsjetio vjernike da u novu 2022. godinu kreću u nove pobjede s Gospom, Bogorodicom koja radosno prima Gospodina Isusa Krista. I mi ga želimo primiti u ovoj svetoj misi, želimo da on bude pred nama kud god koračali u ovoj godini, kazao je.

Na Efeškom saboru je Blažena Djevica Marija proglašena Bogomajkom, prisjetio je prisutne vjernike katedralni župnik započevši time propovijed. Rodila je Boga, našega Gospodina Isusa Krista, Bogočovjeka. Drugi vatikanski sabor je nazvao Mariju majkom Crkve. Upravo je Marija slika Crkve, a Crkva je Tijelo Kristovo, on je naša Glava, nastavio je svoje promišljanje o Crkvi.

U Novu godinu krećemo s Marijom koja nam rađa Boga u ovaj svijet, rekao je propovjednik i dodao da mi po njoj želimo primiti Isusa u svoj život. Želimo na ovu našu Novu godinu zazvati Duha Svetoga. Potaknuo je da vjernici u cijeloj misi prikažu sve ono što čine, čine zazivajući Duha Svetoga na svoj posao, na ono što rade, na ono što imaju na srcu. Na sve to zazivamo Duha Svetoga, kazao je, kao što ćemo zazvati Duha Svetoga na darove kruha i vina, s tim darovima kruha i vina donosimo Gospodinu u Novoj godini svoj život i želimo da nas Duh Sveti prati, želimo biti otvoreni nadahnuću Duha Svetoga kao što je Gospa bila.

Čuli smo kako Gospa Bogomajka u svom srcu pohranjuje događaje, prepoznaje Boga. U svemu što radi prepoznaje zahvat Božji a na poseban način to se očitovalo u utjelovljenju jer je pristala biti Bogomajka. Ona to pohranjuje snagom Duha Svetoga i onda u svome srcu prebire sve one događaje. Nekada u svome srcu mi ne možemo prepoznati što nam Gospodin stavlja u srce, nekada je to bolje pohraniti i to prebirati i onda će to Bog otkriti. Bilo bi dobro,nastavio je župnik Lučić, da svaki naš posao u Novoj godini započnemo zazivom Duha Svetoga. To može biti kratki zaziv: ”Dođi Duše Presveti”ili: ”Dođi Duše Sveti ti me vodi”. Marija nam je poticaj da budemo otvoreni i na takav način primamo Boga kao što je to učinila ona kada je bila otvorena tom poticaju da postane Božja Majka.

Nadalje je katedralni župnik podsjetio kako se na ovaj dan u Crkvi slavi svjetski Dan mira, a papa je poslao svoju poruku za Svjetski dan mira. U njoj papa govori da postoje tri puta za izgradnju mira: prvi put je međugeneracijski dijalog, drugi je obrazovanje i odgoj kao pokretač mira, a treći je promicanje vrijednosti rada i osiguranje radnih mjesta.

Temelj mira je da blagoslivljamo jedni druge, kazao je župnik Lučić. Upravo je to i primio Mojsije kada je rekao Aronu: “Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude, neka pogled svoj Gospodin svrne na te i mir ti donese”.

Mi smo pozvani jedni druge blagoslivljati, zazivati blagoslov na one ljude koje susrećemo, poručio je propovjednik te to još detaljnije objasnio. Kroz to promišljanje potaknuo je vjernike da u novoj godini posvijeste kolika je snaga riječi. Kako je lijepo govoriti o nekome dobro, mi tada blago slovimo i na taj način nas Gospodin poziva da izgrađujemo mir, kazao je. Dodao je i kako nas Bog potiče da u novoj godini pohitamo i posložimo prioritete u svom životu i da pronađemo Gospodina. Pastiri su sve pogledali i počeli govoriti svima koji su im se našli na putu i ispripovjedili ono što im bijaše rečeno. Taj mir, blagoslov i otvorenost Duhu Svetomu trebamo dijeliti jedni s drugima. Gospodin nas poziva da se u ovoj godini budemo spremni diviti svemu onome što Bog čini.

„Neka nam ova nova godina bude poticaj da se što više otvorimo nadahnućima, da se divimo i blagoslivljamo jedni druge i da izgrađujemo mir onako kako nas je Papa pozvao“, zaključio je.

Na kraju mise je otpjevan zaziv Duhu Svetomu.  

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije