Ususret ređenju novog biskupa: Euharistijsko klanjanje u dubrovačkoj katedrali

Euharistijsko klanjanje ususret ređenju novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u srijedu, 19. siječnja predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić. Na klanjanju su sudjelovali imenovani dubrovački biskup mons. Roko Glasnović i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić.

U molitvi pred Presvetim razmišljalo se o trima bogoslovnim krepostima vjeri, nadi i ljubavi, koje je novi biskup stavio u svoje biskupsko geslo, zatim o trima biskupskim službama propovijedanja, posvećivanja i upravljanja te o sinodalnim temama zajedništva, sudjelovanja i poslanja. 

Razmatranja u Godini ‘Obitelj – Amoris letitia’ čitali su članovi obitelji Lujak, Tutman i Lale. Molitvu nakon svake cjeline razmatranja Gospodinu je uputio predvoditelj klanjanja.

Osobnu molitvu tijekom klanjanja izrekao je i imenovani dubrovački biskup mons. Roko Glasnović: ”Gospodine Isuse Kriste, umnoži nam vjeru, učvrsti nam nadu, usavrši nam ljubav. Stvorio si nas Gospodine i ti znaš što ćeš s nama. Daj da uvijek prepoznajemo tvoj poziv i vjerom odgovorimo na njega.” Istaknuo je kako ponekad mnogo tražimo, a potrebno nam  je malo: ”Želimo uspjeti i ostvariti se u životu. Pomolili smo se ispred relikvija Tvojih svetaca i blaženika, oni su uspjeli i ostvarili su se u životu. Živjeli su kreposti – živjeli su vjeru, nadu i ljubav. “ 

Mons. Glasnović posebno je molio za naše obitelji, za Dubrovačku biskupiju i sve njezine ljude, sinodalni hod, za papu, biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, da budemo bližnji najpotrebnijima, siromašnima i svima onima koji nisu naučili primati ljubav te da Gospodin pomogne svima onima koji se muče s grijesima, manama i problemima.  Zahvalio je za sva primljena dobročinstva i na kraju istaknuo: “Pomozi, Gospodine, svakom pojedinom i svima nama zajedno da budemo sveti, da ostvarimo naše poslanje”.

Župnik Lučić klanjanje je završio molitvom: „Gospodine Isuse, dobri pastiru, molimo te za služenje biskupa Roka da bude odsjaj tvoga lica i tvoje ljubavi  za čovjeka. Neka bude nastavak tog tvog djela koje si na zemlji započeo povjeravajući apostolima da nastave hodati putevima ovoga svijeta navješćujući svima Očevo milosrdno lice.”

Pjevanje je predvodio VIS Speramus koji su ovom prilikom i prvi puta izveli pjesmu nadahnutu geslom imenovanog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića. Glazbu i tekst napisao je Ivan Lučić.

Euharistijska klanjanja s nakanom molitve za novog biskupa održavaju se u tjednu od 16. siječnja u župama i crkvama Dubrovačke biskupije. Materijale za klanjanje pripremio je Pastoralni ured Dubrovačke biskupije.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije