Procesija s moćima Parca prošla Gradom koji njegovu zaštitu zaziva 1050 godina

Veličanstvena procesija koju stanovnici dubrovačkog kraja posebno vole, u kojoj rado sudjeluju ili je dođu pogledati, krenula je nakon središnjeg misnog slavlja Feste sv. Vlaha ulicama Dubrovnika. Meditativne tekstove čitala je Ivana Lenert, a Mješoviti katedralni zbor i zbor crkve svetog Križa iz Gruža pod vodstvom prof. Maje Marušić predvodili su pjevanje.

Zbog epidemiološke situacija broj sudionika je bio ograničen, a vjernici nisu mogli dodirivati moći koje su se nosile u procesiji i tako im, uz tihu molitvu srca, iskazati štovanje. Procesija se mogla pratiti u izravnom prijenosu na biskupijskim internetskim kanalima i putem drugih medije.

Biskupi i nadbiskupi koji su sudjelovali na slavlju 1050. obljetnice zaštite sv. Vlaha naizmjenično su nosili najljepšu relikviju moći glave sv. Vlaha. Relikviju Isusove pelenice i baldahin nosili su vjernici u narodnim nošnjama iz Konavala.

Uz relikvije sv. Vlaha u procesiji su nošene i moći hrvatskih svetaca i blaženika te neke druge moći, koje se, uz brojne druge relikvije, čuvaju u Moćniku dubrovačke katedrale.

Na završetku procesije svim sudionicima je podijeljen svečani blagoslov.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije