Izvijanje barjaka pred katedralom uz pljesak podrške barjaktarima

Svečanost izvijanja barjaka koje su barjaktari iz raznih crkva i župa Dubrovačke biskupije donijeli na Festu kako bi s njima sudjelovali u veličanstvenoj procesiji održana je u poslijepodnevnim satima 3. veljače ispred dubrovačke katedrale.

Među biskupima bili su novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić te predvoditelj jubilarne Feste kardinal Blase Cupich. S njima su bili ovogodišnji festanjuli Teo Grbić i Toni Cvjetković uz rektora crkve sv. Vlaha don Hrvoja Katušića. Uvodničar svečanosti bio je katedralni kapelan don David Marjanović.

Katedralu i biskupe kratkim predstavljanjem i povijanjem barjaka pozdravili su barjaktari koji svoje barjake nose manji ili veći broj godina. Među njima je svakako upečatljiv bio festanjuo Antun Kraljić kojemu je ovo čak pedeseti put da nosi barjak – prvi put ga je izvijao na Festi 1972. godine – i koji je kazao da su za sljedeću godinu odredili novog barjaktara.  Festanjo Kraljić je također tijekom svečanosti moderirao događaje te na kraju pozdravio sadašnjeg župnika don Marina Lučića, ali i bivšeg don Stanka Lasića koji je desetljećima svojim najavljivanjima barjaktara bio duša ovog dijela Feste sv. Vlaha.

Na završetku svečanosti i Dubrovački trombunjeri koji u svojim odorama i uz pucnje iz trombuna prema ustaljenom rasporedu sudjeluju na festi, također su se postrojili i naklonom pozdravili biskupe.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije