Preminuo don Stanko Lasić

Dugogodišnji bivši župnik katedralne župe u Dubrovniku i kanonik Stolnog kaptola, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije dr. don Stanko Lasić preminuo je u nedjelju, 6. ožujka u Dubrovniku.

Dr. don Stanko Lasić rođen je u Jarama kod  Širokog Brijega 1942. godine. Pučku školu pohađao je  u rodnom mjestu, gimnaziju na Širokom Brijegu do 1958. godine, a potom u Dubrovačkom sjemeništu do 1961. Teologiju je studirao u Zadru i Splitu.  Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1967. u Splitu.

Prvu službu  započeo je u kolovozu 1968. u Dubrovniku, kao bilježnik u Biskupskom ordinarijatu i biskupov tajnik. Kroz to vrijeme brinuo je i za župu Osojnik. U ožujku 1971. postao je župnik u Smokvici i na toj službi proveo je gotovo dvadeset godina. Jedno vrijeme upravljao je i župom Čara. Uz pastoralni rad u župama Smokvica i Čara studirao je moralnu teologiju na Papinskoj akademiji Alfonsiana u Rimu gdje je 1984. doktorirao. Na Korčuli je ostao do listopada 1990. godine, a u studenom 1990. godine imenovan je katedralnim župnikom. Uz službu na župi bio je i asistent na katedri moralne teologije u Splitskoj bogosloviji, te predavač na teološkim  institutima u Splitu, Mostaru i Dubrovniku. Od 2004. do 2010. godine vršio je dužnost dekana Dubrovačkog dekanata. Bio je pročelnik Vijeća za obitelj, duhovnik dubrovačke podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, vjeroučitelj u dubrovačkoj gimnaziji. Od 2014. godine uz katedralnu župu upravljao je i župom sv. Andrija-Pile. Bio je kanonik Stolnog kaptola od njegovog obnavljanja 2016. godine. Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u veljači 2017. godine imenovao ga je generalnim vikarom Dubrovačke biskupije. Umirovljen je 2019. godine.

Zlatni jubilej svećenstva Svečano je proslavio u katedrali i u rodnim Jarama 2017. godine. Sve vrijeme svoje svećeničke službe rado je organizirao brojne događaje duhovnog i kulturnog karaktera, te vodio hodočasnike u različita svetišta diljem svijeta.

Posljednje godine svoga života proveo je u Svećeničkom domu u Dubrovniku.

Don Stanko će biti pokopan u utorak, 8. ožujka u Jarama, Široki Brijeg. Misa, a potom i pokop, počinje u 14 sati.

Misu će predvoditi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a propovijedat će mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.