Mons. Glasnović na Pepelnicu u katedrali: Korizma nas poziva otvoriti vrata svojega srca Bogu

Pepeljenjem kao vanjskim znakom unutarnje želje za obraćenjem i pokorom veliki broj vjernika u Dubrovačkoj biskupiji započeo je na Pepelnicu 2. ožujka korizmu. U dubrovačkoj katedrali koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Biskup je u propovijedi potaknuo vjernike na razmišljanje o korizmi kao vremenu slušanja Božje riječi i obraćenja, pomirenja s Bogom te braćom i sestrama. Posebno je istaknuo molitvu, post i dobra dijela kao oružja kršćanske pokore. Božja riječ nam pomaže shvatiti što za nas znači put obraćenja i duhovni hod, kazao je biskup. Put obraćenja znači promijeniti smjer, Gospodin nas poziva da se vratimo k njemu svim srcem svojim.

Mons. Glasnović je kao primjer dao sliku umjetnika Wiliama Hunta Svijetlo svijeta s podnaslovom Slika s greškom u kojoj Krist kuca na velika masivna vrata koja nemaju bravu. Na prvi pogled izgleda kao da je greška to što vrata nemaju bravu ali je slikar objasnio da su to vrata ljudskog srca i otvaraju se samo iznutra. Korizma nas poziva otvoriti vrata svojega srca, kazao je biskup, Bog nas poziva da se vratimo k njemu koji nam ostaje blizu i kad se mi udaljavamo od njega.

Biskup je u propovijedi također protumačio značenje posta, molitve i milostinje koji su tri stupa židovske religioznosti koja se spominju u evanđeljima, te je poručio kako nas korizma poziva da bolje upoznamo Kristovo otajstvo i da u njemu što zauzetije živimo. Krist je naš povratak Ocu, zaključio je.

Tijekom mise vjernici su pristupili obredu pepeljenja. Misno slavlje je prigodnim korizmenim pjesmama pratio katedralni zbor.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije