Počela tradicionalna korizmena duhovna obnova u katedrali

Tradicionalna korizmena duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike započela je 4. travnja svečanim misnim slavljem kojeg je predvodio fra Josip Ikić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene koji djeluje kao prefekt i odgojitelj sjemeništaraca u Visokom, te je profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Koncelebrirao je katedralni župnik don Marin Lučić, a evanđelje je navijestio trajni đakon don Tomislav Sikavica.

U svojoj propovijedi predvoditelj slavlja Ikić je kazao da nam je grijeh najveći neprijatelj koji nam otima spasenje i udaljuje nas od Boga.

Protumačio je pročitano prvo čitanje iz Knjige proroka Daniela, te spomenuo da su dvojica izabranih staraca imali moć i vlast kojim su zloupotrebljivali svoj položaj, ugled i čast. Bili su pod utjecajem požude tijela koja je zaslijepila njihov razum, kazao je propovjednik te dodao da se moramo moliti i bdjeti za svoju čistoću. Pojasnio je što znači bdjeti. Bdjeti znači paziti i stražariti da u nas ne ulaze negativne misli i želje, u kojima možemo prepoznati zamke Zloga jer ako ih pustimo u naše srce one će nas zarobiti, kazao je fra Ikić.

Propovjednik je kazao da smo mi u duhovnoj borbi u kojoj imamo sredstva kojim možemo pobijediti zlo, a to možemo molitvom, postom, čitanjem duhovnog štiva, pozvavši pritom okupljene vjernike da pripaze što čitaju, gledaju, slušaju jer preko toga grijeh ulazi u naš um, naše srce i tu nas zarobljava.

Nadalje je potaknuo okupljene vjernike da nakon svakog pada dođu pred Gospodina i očiste svoja srca u sakramentu ispovijedi koju bi trebali obavljati što češće jer se time može napredovali u svetosti.

Na kraju svoje propovijedi pozvao je vjernike na poniznost, strpljivost i ustrajnost u njihovim životima, te im poručio da se ne boje.

Poslije mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje u kojem se molilo za oslobađanje od raznih navezanosti koja onečišćuju ljudska srca. Misno slavlje i klanjanje animirao je Mješoviti katedralni zbor.

Duhovna obnova se nastavlja tijekom ovog tjedna, a vjernici imaju mogućnost duhovnog razgovora s voditeljima misnih slavlja.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije