Vazmeno bdjenje u katedrali

Vazmeno bdjenje na Veliku subotu 8. travnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Bdjenje je započelo blagoslovom ognja u ulazu u katedralu i nastavilo se nošenjem uskrsne svijeće kroz katedralu uz tri pjevana poklika “Svjetlo Kristovo” i odgovor vjerničke zajednice “Amen”. Služba svjetla nastavljena je pjevanjem hvalospjeva uskrsnoj svijeći Exsultet kojeg je otpjevao bratim Bratovštine Presvetog Sakramenta Zvonimir Cetinić. Izabrane biblijske tekstove Službe riječi čitali su vjernici i tako se u ovoj vazmenoj noći prisjetili povijesti spasenja.

U propovijedi je dubrovački biskup kazao da slavimo Boga u Isusu Kristu ako to vjerujemo.U Isusu Kristu se Bog spustio do nas, darovao nam se u ljubavi do kraja, predao se za nas do smrti, bio je pokopan, a onda je u grobu  podno Kalvarije one noći zasjalo svjetlo Kristovo, grob je prazan i Isus se ukazao svojima živ, riječima ”Vi se ne bojte”.

Oni koji ne vjeruju moraju priznati da je Krist iznenadio i na neobjašnjiv način došao među ljude. Mnogi bi ga se htjeli osloboditi, ali ne uspijevaju. Krist se nameće, privlači na sebe pažnju jer je on ljudski neobjašnjiva činjenica koju ne možemo zanijekati. Boreći se protiv Krista mnogi ne čine ništa drugo nego naglašavaju njegovu veličinu. Krist se svijetu predstavio u najslabijem izdanju koje se može zamisliti, pa ipak sva ljudska oholost ne uspijeva ga otjerati jer tu je Bog, a Bog pobjeđuje i s posljednjeg mjesta, s križa i iz groba pobjeđuje grijeh i smrt.

Bdjenje je nastavljeno Krsnom službom tijekom koje je biskup blagoslovio vodu i blagoslovljenom vodom poškropio vjernike. Uz upaljene svijeće vjernici su obnovili krsna obećanja. Na euharistijskoj službi vjernici su pristupili pričesti, a slavlje je završilo radosnim poklikom “Aleluja”.

S biskupom Glasnovićem na Vazmenom bdjenju koncelebrirali su generalni vikar mons. Ivica Pervan,  katedralni župnik don Marin Lučić, ravnatelj biskupijske klasične gimnazije don Josip Lebo, a asistirao je đakon Tomislav Sikavica.

Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petra Potrebica animirao je cijelu liturgiju. Po završetku bdjenja katedralni župnik Lučić je blagoslovio jela koja su vjernici donijeli kako bi na Uskrs blagovali blagoslovljenu hranu.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije https://db.hr/vazmeno-bdjenje-u-katedrali/