Biskup za svećenike zaredio don Iva Markića, don Juru Paponja i don Miša Pecotića

Radosna je danas 4. lipnja dubrovačka Crkva jer je bogatija za tri nova svećenika koje je na svečanom pontifikalnom slavlju u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku zaredio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović kojemu je ovo prvi put da kao biskup dijeli sakrament svetog reda. Don Ivo Markić, don Jure Paponja i don Mišo Pecotić sveti red prezbiterata primili su u nazočnosti subraće svećenika, đakona, bogoslova, sjemeništaraca, redovnika i redovnica, obitelji iz kojih dolaze, rodbine, prijatelja, bratima, skauta i zajednice vjernika posebice iz župa na kojima su služili tijekom đakonskog praktikuma.

„Mi kao vjernici smo liturgijska bića, to znači da nas liturgija bitno određuje, Isus Krist koji je glavni liturg i darivatelj Duha Svetoga“, kazao je na početku svečanog slavlja dubrovački biskup srdačno pozdravljajući sve okupljene među kojima su bili generalni vikar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan te rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita don Đuliano Trdić.  „Molimo ga da primimo Duha Svetoga koji će nas ojačati i izliječiti da budemo svjedoci njegove ljubavi.“

U obredu ređenje za dostojnost ređenika da pristupe sakramentu posvjedočio je rektor Trdić.

U propovijedi je mons. Glasnović kazao kako je velika i nemjerljiva radost danas za našu mjesnu Crkvu, ređenike, njihove obitelji i prijatelje uoči svetkovine Duha Svetoga. Ovo je trenutak i za druge svećenike da se ponizno i zahvalno prisjete svoga ređenja.

Istaknuo je kako se ove godine u Dubrovačkoj biskupiji dijele sva tri stupnja svetog reda: biskupsko ređenje bilo je u siječnju, svećeničko sad u lipnju, a očekuje se i đakonsko ređenje u listopadu. „Krist daruje svoju Crkvu. Dužnost je svih vjernika biskupije da pristupnike za prezbiterat prate molitvama. A kako molitva nikad ne prestaje, to znači ne samo danas već tijekom cijelog njihova života da bi oni ostali vjerni pozivu i poslanju i dostojno slavili euharistiju i sakramente za narod Božji “, poručio je dubrovački biskup.

Biskup je nadalje podsjetio na značenje naroda Božjeg u kojem svatko ima svoju ulogu te kratko općenito opisao situaciju u svijetu u kojem živimo. „Tom svijetu i ranjenom čovjeku obraća se Božja riječ“, kazao je biskup te protumačio naglaske misnih čitanja povezavši ih s onim što su ređenici kao budući svećenici pozvani činiti.

Svoj poziv i poslanje ređenici ne mogu ispuniti svojim običnih ljudskim snagama, ali mogu činiti osnaženi ljubavlju Kristovom „koja je identitet svećenika“.  Potom je biskup Glasnović nabrojao osobine kakve bi svećenik trebao imati, a sve to u vjeri, ufanju i ljubavi.

Podsjetio je i na riječi papa Benedikta XVI. i pape Franje o svećeništvu istaknuvši kako je svećeništvo odgovor na Božji poziv, kako je svećenik prije svega čovjek Božji, kako svećeništvo nije karijera nego služenje. Citirao je i riječi kardinala Roberta Saraha o svećeništvu posebice njegove misli o važnosti liturgijske uloge svećenika, ali i uloge liturgije u životu svih vjernika. Biskup je naveo i poticajne misli nekih drugih crkvenih osoba za ovaj trenutak svećeničkog ređenja. Također je pročitao i preporuke vjernice laikinje za svećenike kojima ih se, uz ostalo, potiče da za njih mole i budu im na pomoći.

Promišljao je i o očekivanima ređenika od Božjeg naroda te ih uputio da uvijek kod Isusa i svetaca traže utjehu ako im se dogode trenuci razočaranja.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti

katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica, a za orguljama je bio Marko Palčok. Litanije Svih svetih pjevali su bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita.

Trojicu novih svećenika Dubrovačka biskupija dobila je u godini kada se obilježava 1050 godina zaštite sv. Vlaha. Na kraju mise biskup zareditelj je zahvalio svima i potaknuo na molitvu za obitelji kako bi u njima nikla i druga nova svećenička zvanja.

Po završetku euharistijskog slavlje novozaređeni svećenici dali su izjave za medije.

Životopisi ređenika

Ivo Markić rođen je 3. siječnja 1997. u Zagrebu od oca Luke i majke Katarine r. Dodić. Osnovnu školu završio je u Janjini. Nakon osnovne škole 2011. godine biva primljen kao kandidat Dubrovačke biskupije u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu te upisuje Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju „Don Frane Bulić“ u Splitu. Završivši sjemenište, 2015. nastavlja svoju svećeničku formaciju u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu i upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Nakon dvije godine studija odlazi u Rim na nastavak studija teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijani boraveći u Germanicumu. Studije teologije završava na ljeto 2020. godine. Nakon toga, kao bogoslov provodi pastoralnu godinu u Župi Velike Gospe u Dubrovniku do rujna 2021. Službeno je primljen među kandidate Dubrovačke biskupije 24. studenog 2018., službu čitača primio je 25. studenog 2018., a službu pratioca primio je 24. studenog 2019. godine. Za đakona je zaređen 1. listopada u crkvi sv. Ignacija u Rimu po rukama predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinala Kurta Kocha. Đakonski praktikum vršio je u župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli.

Jure Paponja, sin pok. Ilije i pok. Mile r. Galić, rođen je 24. siječnja 1992. u Metkoviću. Osnovnu školu završio je u Metkoviću, a srednju školu za hotelijersko turističkog komercijalistu u Dubrovniku. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Za đakona je zaređen 4. prosinca u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike po rukama apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječkog nadbiskupa koadjutora. Đakonski praktikum vršio je u župi sv. Ilara, Mlini.

Mišo Pecotić, sin Kazimira i Mirjane r. Radovanović, rođen je 9. listopada 1963. u Splitu. Osnovnu školu završio je u Smokvici, a srednju upravnu školu u Splitu. Upisao je pravni fakultet u Splitu 1982. godine. Radio je u upravnim tijelima lokalne, županijske i državne vlasti na području otoka Korčule. Također je desetak godina radio u OTP banci u Smokvici na otoku Korčuli. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu od 2016. godine. Među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije primljen je 4. travnja 2019. godine, u službu čitača postavljen je 6. travnja 2019., a službu pratioca (akolita) primio je 21. ožujka 2021. godine. Za đakona je zaređen 4. prosinca u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike po rukama apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječkog nadbiskupa koadjutora. Đakonski praktikum vršio je u župi Velike Gospe – Katedrala, Dubrovnik.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije