Biskup Glasnović na svetkovinu Duhova: Darove Duha Svetoga primamo da bismo donosili plodove

Na svetkovinu Duhova 5. lipnja dubrovački biskup mons. Roko Glasnović predslavio je euharistiju u katedrali Gospe Velike u Dubrovnik na kojoj je podijelio sakrament potvrde kandidatima za krizmu katedralne župe i župe sv. Andrije. Na misi je koncelebrirao župnik don Marin Lučić, župni vikar don David Marjanović te novozaređeni svećenik don Mišo Pecotić.

Biskup je na početku propovijedi kao zanimljivost istaknuo zanimljivost kako je u ova dva dana u katedrali podijeljeno svih sedam sakramenata: danas krizma, jučer sveti red, zatim i krštenje, ženidba, bolesničko pomazanje, ispovijed, euharistija. Progovorio je zatim o riječi „ruah“ koja znači duh, dah, vjetar te u slikama pojasnio tko je Duh Sveti kojeg ne vidimo, te njegovu ulogu kroz povijest spasenja i u učenju Crkve. Kazao je i kako danas slavimo rođenje Crkve.

Darove Duha Svetoga primit ćete da biste donijeli plodove, objasnio je dubrovački biskup. Govoreći o nadahnuću Duha Svetoga naveo je neke trenutke, poput sakramenata, u kojima se to događa. Duh Sveti donosi obnovu lica Zemlje, kazao je biskup te potaknuo na suradnju sa svim onim što je dobro i lijepo te otvorenost za poučavanje u Duhu.

Biskup je potaknuo mlade krizmanike i njihove obitelji da mole za darove Duha Svetoga kako bi onda mogli donositi plodove Duha o kojima govori i sv. Pavao u Svetom pismu.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka. Predstavnici krizmanika pozdravili su na početku djelitelja sakramenta te su čitali misna čitanja i molitvu vjernika. U nazočnosti kuma i kumova, roditelja i obitelji, prijatelja i rodbine obnovili su krsna obećanja, primili sakrament kršćanske zrelosti i zahvalili svima koji su sudjelovali u ovom za njih radosnom i svečanom događaju.

Ovim svečanim misnim slavljem na Duhove ujedno je završilo izravno online prenošenje nedjeljnih misa i drugih liturgijskih slavlja iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku u produkciji Dubrovačke biskupije koje je ostvarivano u suradnji s VSP-videom, te posebice Libertas televizijom koja je svake nedjelje prenosila misu. Tijekom proteklog perioda pojedine prijenose preuzimali su i drugi lokalni i nacionalni mediji.

Na svetkovinu Duhova navečer biskup Glasnović će slaviti misu i krizmati mlade u župi Presvetog Spasitelja u Mokošici, a na uočnicu Duhova podijelio je sakrament potvrde mladim kandidatima u najvećoj župi Dubrovačke biskupije – lapadskoj župi sv. Mihajla u Dubrovniku.