Biskup Glasnović predvodio misu i procesiju na Tijelovo: Euharistija daje poticaj našem povijesnom hodu

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 16. lipnja pontifikalno euharistijsko slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Nakon mise svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove uslijedila je procesija ulicama Grada s Presvetim Oltarskim Sakramentom kojeg je nosio biskup, a nebnicu poviše pokaznice nosili su bratimi katedralne bratovštine Presvetog Sakramenta.

Najveći dar Isusa Krista svojoj Crkvi i nama vjernicima je darivanje samoga sebe u euharistiji, kazao je na početku dubrovački biskup. Taj dar nas obvezuje da i mi, po njegovoj ljubavi kojom se on dao nama, prihvatimo tu ljubav i darujemo se jedni drugima.

U propovijedi je biskup Glasnović nastavio govoriti o značenju euharistije za život Crkve rekavši kako je ona ono najdragocjenije što je Crkva mogla imati u svom hodu kroz povijest prema vječnosti. Govoreći o toj tajni vjere biskup je naglasio kako je ona središte i izvor života kršćana.

Spomenuvši lijepa slavljenja svetkovine Tijelova procesijama i euharistijskim pjesmama dubrovački biskup je spomenuo i trajno euharistijsko klanjanje u Dubrovniku gdje mnogi mole za razne potrebe Crkve i zahvalio je na tome.

„Euharistija daje poticaj našem povijesnom hodu“, ustvrdio je biskup Glasnović te naglasio važnost dara vjere da bi se moglo prepoznati Isusa među nama. „Euharistija jača naš osjećaj odgovornosti prema današnjem svijetu, da ne zanemarimo svoje dužnosti kao građani ovoga svijeta, grada i naroda. Ona nam posviješćuje i daje zadaću, poslanje da Kristovim svjetlom evanđelja doprinosimo izgradnji svijeta po mjeri čovjeka, ali po Božjem planu.“

Potaknuo je vjernike da u procesiji mole za mir u srcima i mir u svijetu te zaključio: „Danas je dan kada trebamo posvjedočiti ljubav Kristovu.“

Uz biskupa su na misi koncelebrirali katedralni župnik don Marin Lučić, kancelar i župni vikar don David Marjanović i drugi svećenici. Asistirao je trajni đakon don Tomislav Sikavica. Liturgijsko pjevanje na misi i tijekom procesije predvodio je Mješoviti katedrali zbor pod vodstvom Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka.

Na svom putu kroz Grad Tijelovska procesija se zaustavila na četiri mjesta: ispred crkvice sv. Josipa koja je sada kapelica trajnog euharistijskog klanjanja, ispred franjevačke crkve, ispred crkve sv. Vlaha te u katedrali gdje je podijeljen blagoslov s Presvetim. Uz brojne vjernike u procesiji su na poseban način sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici u bijelim haljinama, skauti u svojoj odjeći te bratimi Presvetog Sakramenta koji posebno slave svetkovinu Tijelova. Po završetku mise katedralni župnik je blagoslovio peciva koja su podijeljena okupljenim vjernicima.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije