Blagdan Preobraženja Gospodinova proslavljen u samostanu Sigurata

Blagdan Preobraženja Gospodinova (Transfiguratio Domini) svečano je proslavljen u subotu, 6. kolovoza u samostanskoj crkvi Sigurata u Dubrovniku. Misno slavlje je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić uz koncelebraciju fra Ivana Gavrana.

Župnik Lučić istaknuo je kako u Gradu ima više kapelica koje su jako dobro teološki posložene, od crkve Navještenja na istočnom ulazu do crkve Svetoga Spasa kod zapadnog ulaza. Do ove crkvice Preobraženja se treba malo popeti što se može povezati s tim kako se Isus s nekolicinom učenika popeo na Tabor.Tumačeći poruke misnih čitanja katedralni župnik je istaknuo kako se ovaj događaj Isusovog preobraženja duboko usjekao u srca i pameti njegovih učenika, a razumjeli su ga tek nakon uskrsnuća.Potaknuo je okupljene vjernike da se prisjete nekih trenutaka “preobraženja” u svome životu na koje se rado vrate kada dođu neki teški trenuci. Podsjetio je kako hod duhovnog života vjernika uključuje radosne događaje života s Gospodinom pa tada žele izgraditi “sjenice”, ali i tamnu noć u kojoj se ne prepoznaje Gospodina, ali koja čisti vjernike za hod u vjeri.“Neka nam ovaj današnji blagdan bude poticaj da slušamo njegov glas, da obasjamo naš život njegovim svjetlom, a na oltaru u euharistiji je izvor i vrhunac našeg života. Neka nas Gospodin iz dana u dan preobražava, a u trenucima kada bude teško neka nas svojim duhom podsjeća da smo ga susreli živog,” poručio je predvoditelj slavlja.

Liturgijsko pjevanje je animirala profesorica Maja Marušić. Na misi je sudjelovao lijepi broj vjernika, redovnice iz različitih redovničkih zajednica te bogoslovi.

Crkva Sigurata jedna je od najstarijih crkava unutar gradskih zidina o kojoj se brinu Školske sestre franjevke iz Splita. One su ovdje došle polovicom 20. stoljeća na zamolbu dubrovačkog biskupa mons. Pavla Butorca, na mjesto gdje su sve do prve polovice 20. stoljeća živjele trećoretkinje koje su izumrle. Splitske sestre franjevke svojom karizmom nastavile su djelovanje među stanovnicima Dubrovnika.Sam naziv “sigurata” za crkvu i samostan Preobraženja Gospodinova na Prijekomu, razvio se od latinskog „Transfiguratio Domini“ (Preobraženje Gospodinovo), od kojeg su se u dugogodišnjoj uporabi u izgovoru ispuštanjem nekih glasova – tranSfIGURATio – razvili nazivi Sigrurat, Sikurat, Sigrurata, Sikurata.