Misu za domovinu u katedrali služio generalni vikar Pervan

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza je u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku služena misa za domovinu koju je predvodio generalni vikar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan uz asistenciju đakona don Tomislava Sikavice.

Osvrćući se na ulomak iz prvog čitanja u kojem Bog navješćuje spasenje narodu preko pera proroka Nahuma generalni vikar se prisjetio trenutaka kad su i nama mnogi naviještali spasenje našega hrvatskog naroda, te je kazao: “Spasenje nam je došlo po velikoj žrtvi, naporu i krvi naših branitelja predvođenih dr. Franjom Tuđmanom koji je, uz podršku istomišljenika i Crkve, krenuo u osamostaljenje, a samim time i stvaranje slobodne domovine Hrvatske koja je stvorena slamanjem sile u operaciji Oluja. Poljubac zastavi na kninskoj tvrđavi, prije 27 godina, bio je vidljivi znak završetka rata i novi  početak voljene nam domovine Hrvatske.“

Danas ne slavimo rat, niti potičemo na njega, nastavio je. Mi danas slavimo pobjedu i zahvaljujemo onima koji su sve ostavili i krenuli u obranu domovine. Danas molimo za mir u našim srcima, narodu i svijetu jer mirom se sve postiže, dok se s ratom  ništa ne dobiva, već se gubi.

Mnoge su mladice našeg nacionalnog vinograda satrte, ali one, branitelji, nisu uzalud pali, kazao je generalni vikar Dubrovačke biskupije te naglasio kako su iz njih niknule nove loze, novi životi, kako je iz njih izrasla domovina Hrvatska.

Spomenuo je i kako su branitelji često oko vrata nosili krunicu rekavši kako oni uglavnom nisu imali vremena moliti je, neki nisu ni znali kako, ali su vjerovali da mnogi mole za njih. „Za našu slobodu zaslužne su tolike molitve majki, djece, starijih, koji su zazivali Božju providnost na naš narod. Za našu slobodu zaslužan je i marijanski papa, Ivan Pavao II. i vatikanska administracija toga doba. Neupitan je doprinos Katoličke Crkve u stvaranju i obrani Hrvatske.”

Dotaknuvši se aktualnosti puštanja u promet Pelješkog mosta čime je povezana Republika Hrvatska vikar Pervan je progovorio o povijesnoj ulozi Katoličke Crkve za hrvatski narod koja je očuvala njegov identitet. „Sa željom da sami svoju budućnost gradimo na čitavom nacionalnom prostoru dolazi svjetlo našeg naroda, svjetlo slobode, neovisnosti i samostalnosti. Uz odvjetnike i zagovornike koje ovaj naš narod ima na nebu ne trebamo se bojati nove tame. Uz Majku Božju, Odvjetnicu Hrvata i blaženog mučenika Alojza Stepinca svjetlo naše domovine ostaje postojano,”

Propovijed je zaključio riječima: “Dok zahvaljujemo Bogu na daru slobode molimo zagovor Blažene Djevice Marije. Neka ona bdije nad našom domovinom i čuva naše obitelji i mladež. Neka nas čuva i očuva kako je to i kroz povijest činila. Molimo i zagovor bl. Alojzija za našu domovinu, kako bi njezina sloboda bila neupitna i trajna. Neka nam je sretan Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan naših branitelja.”