Biskup Glasnović na Veliku Gospu u katedrali: U Bogu ima mjesta za čovjeka, ali i u čovjeku ima mjesta za Boga

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović prvi put je u ponedjeljak, 15. kolovoza predvodio proslavu zaštitnice dubrovačke katedrale Gospe Velike i procesiju s likom Gospe od Porata. Ispred katedrale, ali i u katedrali, okupio se veliki broj vjernika, a u koncelebraciji su uz ostale svećenike i redovnike bili generalni vikar Dubrovačke biskupije i kanonik Stolnog kaptola mons. Ivica Pervan i katedralni župnik don Marin Lučić.

Biskup Glasnović je u propovijedi podsjetio na riječi pape Pia XII. kojima je 1950. godine papa potvrdio vjeru naroda da je Blažena Djevica Marija uznesena dušom i tijelom na nebo, što je sadržaj ovog blagdana. Nadalje je dubrovački biskup govorio o suprotnostima, antitezama, kroz koje se odvija ljudski život a koje se mogu pronaći u blagdanskim misnim čitanjima.

Govoreći općenito o tome kako smo danas sudionici pada društva koje je pokušalo izgraditi novi svijet, kulu babilonsku, blagostanje koje se živi bez Boga i često protiv Boga, biskup je ustvrdio kako je ono nažalost zarobilo ljude pa su mnogi pomislili da mogu učiniti i više od Boga. „Uklonivši Boga nije nastao slobodniji svijet već svijet koji je još više zarobljen…. Uklonivši Boga nije došlo u prvi plan bratstvo među ljudima već nepošteno i nerazumno nasilje… Maknuvši Boga život se srušio u svojem najsvetijem izrazu – obitelji“, kazao je biskup.

Na putu smo prema vječnosti koja će biti posljednji dar beskrajne Božje ljubavi, nastavio je dubrovački biskup te preporučio na što se usmjeriti na tom putovanju o čemu se može učiti i iz Gospinog primjera.

Zaključujući razmišljanje o tome što Marijino uznesenje govori današnjim vjernicima biskup je istaknuo: „U uznesenju vidimo da u Bogu ima mjesta za čovjeka… Marija, sjedinjujući se s Bogom ne odlazi od nas, ne odlazi u nepoznato. Marija sjedinjena s Bogom sudjeluje u Božjoj prisutnosti, vrlo nam je blizu, svakome od nas. I onda ne samo da u Bogu ima mjesta za čovjeka nego u čovjeku ima mjesta za Boga.“  Vrata svoga bića u vjeri otvaramo kako bi Bog ušao u nas i bio nam snaga za život, poručio je biskup Glasnović.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Petre Potrebica i uz klavirsku pratnju Marka Palčoka.

Zavjetnu sliku Gospe od Porata u procesiji do gradskog porata i natrag nosili su pomorci Dubravko Sekondo, Bogomir Vuković, Perica Baletić, Mario Haklička, Maro Čoić i Zvonimir Cetinić. Ispred slike Gospe od Porata biskup Glasnović je izmolio molitvo i podijelio blagoslov barkama, brodovima, plovilima te putnicima na moru i kopnu.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u katedrali je tijekom prijepodneva slavljeno više misa, vjernici su imali prigodu za ispovijed kao i upaliti svijeću za svoje osobne molitve. Trodnevnu duhovnu pripravu predvodio je p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove. Prvog dana trodnevnice nakon mise je bila molitva pred križem, te Koncert dubrovačkih umjetnika u čast Našoj Gospi, drugog dana nakon mise je bilo euharistijsko klanjanje, te potom orguljski koncert Darka Kristovića, a treće večeri se molila prva večernja.

Preuzeto sa stranice Dubrovačke biskupije