Hodočašće u Međugorje, Mostar i Banja Luku

U petak 21. travnja odlaskom s Pila u ranim jutarnjim satima otpočelo je hodočašće članova Katedralnog zbora, zbora Župe sv. Andrije te njihovih pastoralnih i ekonomskih vijeća. Pun autobus hodočasnika predvođenih župnikom katedralne župe don Marinom Lučićem i župnim vikarom don Davidom Marjanovićem radosno i u molitvi zaputio se u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Prva stanica bilo je Međugorje. Ogrijani suncem, penjući se na Podbrdo i moleći krunicu, dubrovački su se hodočasnici preporučili „svojoj” rajskoj Djevi.

Sjetili su se i dugogodišnjeg župnika katedrale Gospe Velike don Stanka Lasića čije je vječno počivalište u obližnjim Jarama. Posjetili su njegov grob te uz molitve i cvijeće zapjevali „Kraljice neba, raduj se“.

Put je dalje vodio u Mostar – grad na Neretvi – gdje je hodočasnike dočekao biskup mostarsko-duvanjski mons. Petar Palić. U kripti mostarske katedrale biskup je predvodio svetu misu uz koncelebraciju don Marina i don Davida. Nakon obilaska katedrale Marije Majke Crkve uslijedilo je druženje i razgovor u biskupskom ordinarijatu. Dan je završio posjetom novoizgrađenoj Umjetničkoj galeriji Biskupijskoga centra Mostar čiji stalni postav „Biskupijsko umjetničko blago“ svojim fundusom čini ovu galeriju jednom od najznačajnijih u Bosni i Hercegovini.

Slijedio je povratak u hotel u Međugorju. Nakon noćenja novi dan započeo je ranom svetom misom u međugorskoj crkvi sv. Jakova koju su animirali pjevači dubrovačke katedrale i Župe sv. Andrije.

Iduće odredište –  Franjevački samostan Rama – Šćit.  Lijepo dočekani, nakon razgovora i ručka s domaćinima hodočasnici su krenuli u obilazak ovog prekrasnog mjesta. Bajkovit krajolik s pogledom na Ramsko jezero krasi crkva uznesenja Blažene Djevice Marije. Ispred crkve nalazi se impozantni Ramski križ, suvremeno djelo kipara Mile Blaževića, koje novom ikonografijom teži povezivanju povijesnih ishodišta i višestoljetne tradicije sa sadašnjom tragedijom i junaštvom Domovinskog rata. Pogled putnika zastao je i na netipično kružno postavljenoj Posljednjoj večeri kipara Kuzme Kovačića, koji je ostavio i jedno prazno mjesto „za nas”,  podsjećajući da je svaki čovjek važna spona u krugu vječnosti. Istoimeni kipar napravio je i skulpturu Dive Grabovčeve, junakinje ovoga kraja čiji je grob u neposrednoj blizini. U etnografskom muzeju koji se nalazi uz crkvu i samostan prikazan je život ljudi ramskoga kraja uz ostale zanimljivosti.

Umorni, ali ispunjeni snagom ovoga mjesta, hodočasnici su nastavili put do novog cilja – Banje Luke, rodnog mjestu blaženog Ivana Merza.

Prvi susret s domaćinom koji je upoznao hodočasnike s gradom i pratio ih cijelo vrijeme tamošnjeg boravka – don Ilijom Kelićem – bio je u predvečerje u katedrali sv. Bonaventure. Ovo je stolna crkva Banjalučke biskupije te jedna od četiri katoličke katedrale u Bosni i Hercegovini, uz one u Sarajevu, Mostaru i Trebinju. Večer je bila provedena u znaku šetnje kroz prepuni i životni centar grada do crkve u kojoj je kršten blaženi Ivan Merz.

Treći dan započeo je svetom misom pod vodstvom don Ilije Kelića u crkvi uznesenja Blažene Djevice Marije koja se nalazi u okviru trapističkog samostana Marija Zvijezda. Uslijedio je obilazak nekoć najvećeg samostana strogoga reda reformiranih cistercita, među narodom poznatijih kao trapista. Oni imaju neprocjenjiv duhovni i materijalni značaj za banjalučki kraj. Od svojega dolaska 1869. godine, preko nevjerojatnog napredovanja pa sve do teškoga stradanja kako u Drugome svjetskom ratu, tako i 90-ih godina 20. stoljeća, trapisti su duhovno, moralno, obrazovno i materijalno preporodili ovaj kraj.

Iz razgovora s tamošnjim svećenicima i župljanima zaključuje se da je glavni problem iseljavanje, odnosno smanjenje broja Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini. Ostaje vjera i nada da će se ova slika promijeniti.

Došlo je vrijeme povratka. Uz molitvu, pjesmu i smijeh brzo je protekao dugi put do Grada. Lijepi dojmovi i sjećanje na ovo putovanje dugo će ostati u srcima hodočasnika.

Petra Potrebica