Dan molitve i posta za posvećenje svećenika, redovnika i redovnica te za nova duhovna zvanja

Liturgijski dio Dana molitve i posta za posvećenje svećenika, redovnika i redovnica te za nova duhovna zvanja u Dubrovačkoj biskupiji održan je u srijedu 14. lipnja u u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku.

Euharistijsko klanjanje i misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.Na početku klanjanja biskup Glasnović je podsjetio okupljene svećenike, redovnike i redovnice kako ih Gospodin želi posvetiti te mu zahvalio na tom daru i svim darovima kojima obasipa ljude, a čega oni nisu često svjesni. “Lijepo je biti zajedno. I moliti kao braća i sestre. Gdje su dvojica ili trojica skupljena u moje ime i ja sam s njima, rekao si. Isuse, budi s nama tijekom cijelog našeg života. Mi želimo isto biti s tobom. Puno bismo ti toga imali za reći. Možda bi bolje bilo slušati što ti nama i našem srcu progovaraš”, nastavio je.

U molitvi pred izloženim Presvetim biskup je nadalje pred Isusa iznio razne poteškoće s kojima se u svom životu susreću svećenici, redovnici i redovnice i koje ih možda obeshrabruju na njihovom putu. Među njima je povremeni umor od različitih patnji i križeva, različita nerazumijevanja koja doživljavaju. “Želimo te zamoliti da učiniš srca naša po srcu svome”, rekao je biskup u molitvi.Dodao je i kako im se ponekad samo evanđelja može učiniti zahtjevno, pa “ulaze u prosječnost, bez čežnje i želje za sjedinjenjem s tvojim srcem”. “Trebaš nam, Isuse. Trebaš nam da bismo te donosili drugima, da bismo ispunili svoje poslanje,” ustvrdio je biskup.

Zamolio je Gospodina da u svima učvrsti božanske kreposti vjere, nade i ljubavi te im pomogne da ispune njegov zakon – zakon ljubavi.

Evanđeoski ulomak o ukazanju Isusa učenicima na putu u Jeruzalem, prigodne meditativne tekstove, pjesme, molitvu zlatne krunice i litanije Presvetom Srcu Isusovu predmolili su mladi dubrovački svećenici i kandidatice iz redovničke zajednice Sestara franjevki od Bezgrješnog začeća s Danača.

Generalni vikar mons. Ivica Pervan je na kraju klanjanja zamolio okupljene svećenike da se pridruže u koncelebriranju na zajedničkom euharistijskom slavlju, a kasnije i na zajedničkom posnom objedu.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije