Srednjoškolci misom sa zazivom Duha Svetoga započeli novu školsku godinu

Euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske godine u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u srijedu 13. rujna predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Ivicom Pervanom i pročelnikom Katehetskog ureda don Marinkom Šljivićem i uz sudjelovanje brojnih srednjoškolaca te njihovih profesora, vjeroučitelja i ravnatelja.

U propovijedi je biskup mladima govorio o sv. Ivanu Zlatoustom, biskupu i crkvenom naučitelju, čiji se spomendan slavio na taj dan. Progovorio je o njegovoj biografiji i važnosti u povijesti Crkve. Istaknuo je njegovo izražajno govorništvo, psihološku prodornost, pastoralnu revnost, ali i nesebičnost i dušobrižništvo.

Zatim se osvrnuo na događaj iz evanđelja dana kojem je prethodio poziv dvanaestorice učenika i rekao: „Da bi bilo koje ljudsko djelo uspjelo, potrebna je i važna molitva i Božja milost. Prije poziva dvanaestorice Isus je proveo cijelu noć moleći na gori u osami.“ Tumačeći  nadalje evanđelje rekao je kako čujemo četiri ‘blago vama’ i četiri ‘jao vama’ te da uvijek imamo mogućnost izbora: blagoslov ili prokletstvo, život ili smrt, dobro ili loše.

Važno je i primijetiti kako između četiri ‘blago’ i četiri ‘jao’, u sredini, stoji poziv na radost. „Što je naš poziv ‘biti radosni’? Stojimo na početku i bit će kroz godinu poteškoća, trpljenja, frustracija, ali kršćani su usprkos tome pozvani na radost. Nažalost, ima mnogih, pa i u Crkvi, koji nisu radosni, pesimistični su i to prenose na druge. Prema evanđelju, ne smijemo prenositi pesimizam na druge, nego usprskos problemima biti radosni“, poručio je biskup Glasnović.

Osobito je pozdravio vjeroučitelje i potaknuo na molitvu za njih te istaknuo: „Kateheza je u funkciji vjerskog odgoja, ona služi, a ne osuđuje. Sve naše službe sastoje se od služenja i prepoznavanja, polazeći od Krista i Crkve, jer je mandat uvijek poslanje.“

Pred kraj euharistijskog slavlja biskup Glasnović je svečano uručio privremene i trajne mandate odgojiteljicama u vjeri i vjeroučiteljima.

Vjeroučitelje je pozdravio i predstojnik Katehetskog ureda Šljivić te se obratio mladima i potaknuo ih na zajedništvo i odgoj u vjeri.  Misu je animirao zbor pod vodstvom vjeroučiteljice Helene Džakule.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije