Ekumenska molitva u katedrali

Ekumenska molitva u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na kojoj su se okupili katolički i pravoslavni kršćani sa svojim svećenicima i biskupima upriličena je u subotu 21. siječnja. Na molitvi su sudjelovali zahumsko-hercegovački i primorski episkop vladika Dimitrije Rađenović koji je održao propovijed i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Ovogodišnja molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja se održava od 18. do 25. siječnja u znaku je retka iz knjige proroka Izaije „Učite se dobrim djelima: pravdi težite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite“ (Iz 1, 17), kazao je na početku molitve biskup Glasnović objasnivši i kako je tekstove za molitvu priredila grupa iz američkog grada Minnesote, kojeg su obilježila tragična iskustva vezana uz rasizam. Potaknuo je okupljene vjernike da za vrijeme bogoslužja razmišljaju o tome kako se što bolje može živjeti naše kršćansko jedinstvo kako bi se suočili sa zlima i nepravdama našeg vremena.

Vladika Rađenović je govorio je o značenju pravednosti u Starom zavjetu koja je značila ispunjavanje zakonskih propisa što je Isus nadišao. U kontekstu otajstva cijelog života Isusa Krista može se reći da je „pravda Božja kroz vjeru u našeg Spasitelja u stvari pronašla nas i savršeno nam se otkrila“, ustvrdio je episkop i nastavio: „Pravda je Kristov predivni lik i sve ono što je uradio za nas. Tu nema ni spomena o nekoj ljudskoj pravdi pošto je on, budući da je Bog – bezgrešan, došao na zemlju i dao život svoj da bi ispunio svaku pravdu tj. da pokaže pravdu svoju“. Krist nam oprašta grijehe, podsjetio je, a „dobro činiti je naše uzdarje za taj ogroman dar, neshvatljiv našem razumu“.

Zahvalnost i ljubav Bogu možemo pokazati ispravnim životom, nastavio je episkop Rađenović te je potaknuo okupljene kršćane na ekumenskoj molitvi na promišljanje o tome ljube li uistinu čitavim svojim bićem i više od svega Gospoda.

„Naše razjedinjene Crkve plove kao brodovi po pučini istorije suočavajući se s brojim izazovima… Ako želimo da jedra našeg broda budu raširena i prime svu silinu Duha Svetoga onda treba da se trudimo da sebe učinimo bliskim Bogu, da uzrastamo u našim tradicijama, ali i da neprekidno vodimo, produbljujemo i gradimo dijalog i zajedništvo jedni s drugima“, poručio je, uz ostalo, zahumsko-hercegovački episkop.

Dubrovački biskup je na kraju svima zahvalio na sudjelovanju zaključivši kako činiti dobro i pravednost znači dati svakom što mu pripada i što mu je potrebno.

Među svećenicima u katedrali za jedinstvo kršćana molili su delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog Dubrovačke biskupije generalni vikar don Ivica Pervan te dubrovački paroh stavrofor Vladan Perišić. Pjesmom je liturgiju pratio sastav „Speramus“.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije