Klanjanje uoči đakonskog ređenja u znaku zahvalnosti Gospodinu

Euharistijsko klanjanje uoči đakonskog ređenja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodi u  petak 13. listopada predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a budući đakoni Ivan Galjuf, Petar Markić i Matija Jurišić pred izloženim Presvetim i pred okupljenom zajednicom izrekli su molitve svoga srca Bogu.

Na početku klanjanja dubrovački biskup je u molitvi zahvalio Bogu da je izabrao trojicu mladih ljudi i pozvao ih da po sakramentu svetog reda nastave kroz đakonsku službu slijediti djelo Božjih ruku.

Bogoslov Markić u svojoj molitvi je Bogu zahvalio na svemu što mu je Bog dao u životu, na brojnim milostima kojima ga je obasipao. Zahvalio je Bogu na njegovom milosrđu i strpljenju, na tome što ga je pozvao iako ima puno boljih od njega koji bi Bogu mogli bolje služiti. Zahvalio je na roditeljima i na braći i na cijeloj obitelji. Također je zahvalio na prijateljima, odgojiteljima i onima koji su sudjelovali u njegovoj formaciji. Posebno je zahvalio onima koji su tijekom cijele njegove formacije za njega molili što ga je Bog pozvao da služi Dubrovačkoj biskupiji i njenim vjernicima. Zahvalio je također prijašnjem biskupu Mati Uziniću koji ga je primio u sjemenište i bogosloviju i biskupu Glasnoviću koji će ga zarediti za đakona. Potom je u svojoj molitvi stavio svoj đakonat u Božje ruke i zamolio Boga da nikada ne zaboravi tko ga je pozvao i tko ga je poslao te da ustraje u svojoj službi Bogu.

Franjevac Jurišić je zamolio Boga da bude njegova snaga u slabosti, svjetlo u tami i da bude dostojan ovog poziva. Zamolio je Boga da vodi Božji narod ka spasenju. Zahvalio je na svim ljudima koji su ga pratili u molitvama. Zamolio je također Boga da se na zemlji možemo nazivati braćom i sestrama te za ‘duhovne oči’ kako bi prepoznavali Boga u svakom čovjeku.

Bogoslov Galjuf se prisjetio trenutka kada ga je Bog pozvao. Tražio je odgovor od Gospodina, a on mu je odgovorio da nije došao po pravednike nego po grešnike i tada je odlučio odgovoriti Gospodinu i krenuti u avanturu života s Kristom. Zahvalio je na snazi i milosti koje mu je Bog dao. Ispričao je da se osjetio poput proroka Jeremije koji se Bogu požalio da ne umije govoriti, unatoč tome Bog ga je pozvao da mu služi i da po tom služenju dovede druge Bogu.

Euharistijsko klanjanje je pratio slavljenički tim molitvene zajednice Effata, a Presveto je izložio katedralni župnik i predsjednik Vijeća za pastoral zvanja don Marin Lučić.

Na misnom slavlju prije euharistijskog klanjanja kandidati za primanje svetog reda đakonat položili su ispovijest vjere i izjavu o svojevoljnom preuzimanju obveze celibata koja je sastavni dio đakonskog ređenja.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije