Zaređena trojica novih đakona: don Ivan, don Petar i fra Matija

Trojicu kandidata za đakone zaredio je u subotu 14. listopada dubrovački biskup mons. Roko Glasnović  u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Sveti red đakonata primili su Ivan Galjuf i Petar Markić, na naslov Dubrovačke biskupije te fra Matija Jurišić, na naslov Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Biskup Glasnović je na početku pozvao sve okupljene da molitvom za vrijeme mise prate đakone, a isto tako da mole Uskrslog Krista, Kneza mira, za mir.

Za dostojnost kandidata da pristupe đakonskom ređenju, kako je to predvođeno obredom, jamčio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

Prije nešto više od godinu dana imali smo đakonsko ređenje u našoj biskupiji, a evo sad Krist ponovno daruje svoju Crkvu, kazao je na početku propovijedi dubrovački biskup. Primijetio je i kako sva trojica ređenika imaju apostolska imena.

Tumačeći misna čitanja biskup je istaknuo kako Krist nije došao da bude služen nego da služi te je zatim detaljnije progovorio o samoj službi đakona koja uključuje liturgijsku službu i službu siromasima.

Što je veća služba, potrebna je i veća poniznost, kazao je biskup Glasnović i nastavio kako je uz vjeru, ufanje i ljubav poniznost kraljica kreposti.

Biskup je s đakonima razmišljao o svemu onome što ih je dovelo do ovog trenutka, a o čemu su i oni kroz protekle dane promišljali. “U ovom trenutku kada je pred vama čin polaganja ruku i posvetna molitva ređenja dovršava se jedan cilj vašega puta, ali se zapravo tek sad se otvara epoha vašeg osobnog života i života one zajednice Kristove u koju ulazite i u kojoj preuzimate službu u zajedništvu sa svojim biskupom i prezbiterima”, poručio je ređenicima biskup Glasnović.

Poželio je da im Gospodin umnoži vjeru, nadu i ljubav i udjeli im darove svoga Duha Svetoga, mudrost Božju, da razlikuju, razlučuju i dobro postupaju „uvijek po zakonu ljubavi i služenja“.

Ovom svečanom trenutku nazočili su roditelji, braća i sestre, rodbina i prijatelji ređenika kao i svećenici Dubrovačke biskupije, franjevačke provincije sv. Jeronima te misionari Krvi Kristove moleći za ređenike i  njihovu ustrajnost na putu prema svećeništvu. Među koncelebrantima bili su provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Vedran Torić kao i delegat Misionara Krvi Kristove p. Ilija Grgić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica.

Životopisi novih đakona

lvan Galjuf, sin Miša i pok. Helije r. Bodulović, rođen je 1992. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Župi dubrovačkoj, a srednju Turističko-ugostiteljsku školu Dubrovnik, smjer kuhar. Nakon završetka svoga školovanja radio je nekoliko sezona u struci, a 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu gdje je proveo dvije godine studija. Nakon završene dvije godine prebacio se u Zagreb na Institut Družbe lsusove (Jordanovac), a formaciju je nastavio kod Misionara Krvi Kristove u Misijskoj kući sv. Gašpara u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije 2. travnja 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studij je završio u rujnu 2023. godine.

Petar Markić, sin Luke i Katarine r. Dodić, rođen je 1999. godine u Zagrebu . Osnovnu školu završio je u Janjini na Pelješcu. Nakon završetka osnovne škole 2014. godine upisao je Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju “Don Frane Bulić” u Splitu kao kandidat Dubrovačke biskupije. Nakon završetka srednje škole 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu. Nakon tri godine studija i formacije u Splitu prebacio se na studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate Dubrovačke biskupije 18. ožujka 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studij teologije završio je u rujnu 2023. godine.

Matija Jurišić, sin Matka i pok. Maje r. Piplović, rođen 1984. u Splitu. Osnovnu školu je završio u Splitu, potom se upisao u srednju Obrtno-tehničku školu, te se prekvalificirao za kuhara, međutim završio je kao prometni tehničar 2016. godine. Godine 2015. ušao je u postulaturu. Nakon godinu dana postulature 2016. godine ulazi u novicijat na Trsatu da bi po isteku godine dana, 26. kolovoza 2017. godine položio prve zavjete. Službu čitača (lektora) primio je 13. listopada 2018. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 30. listopada 2019. godine. Studij teologije je završio 2023. godine na Institutu Družbe lsusove (Jordanovac) u Zagrebu. Svečane zavjete je položio 9. rujna 2023. godine u Zadru.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije