Bdjenje uoči svetkovine Duhova u katedrali u ozračju karizmatske duhovne obnove

U susret svetkovini Duhova u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike 22. svibnja održano je duhovsko bdjenje koje je vodio katedralni župnik don Marin Lučić, a glazbeno i molitveno ga je animirala molitvena zajednica Effatha.

U svom nagovoru župnik Lučić kazao je da je vjernicima lako predstaviti Oca i Sina jer je postao čovjekom, a kada se govori o Duhu Svetome onda im ga je teško posvjestiti. Duh Sveti je onaj koji nam je darovan na dan Pedesetnice.

Tumačeći Isusove riječi koje je rekao svojim apostolima da je bolje da on otiđe jer Duh drugačije neće doći, župnik Lučić je istaknuo da upravo Duh onaj koji danas u Crkvi djeluje i posvješćuje ono što je Gospodin činio. Duh Sveti nas uvodi u to otajstvo života Presvetog Trojstva, on dolazi na poseban način i djeluje onako kako On hoće, kazao je. Ivan Krstitelj govori da on krsti vodom, a da će doći netko veći od njega, Isus, koji će krstiti Duhom Svetim.

Karizmatska obnova u svijetu želi posvjestiti svim kršćanima da trebaju biti kršteni Duhom Svetim. Jer Duh Sveti uvijek iznova izlijeva svoje darove, karizme, raspiruje i posvješćuje ljudima da su ljubljena djeca Božja.

Župnik Lučić podijelio je par misli iz knjige „Nova Pedesetnica“ kardinala Suenensa, koja govori o iskustvu krštenja u Duhu Svetome.

Za iskustvo krštenja u Duhu služimo se različitim izrazima kao što su to milost ostvarenja već primljenih darova, oživotvorenje dara Duha Svetoga primljena potvrdom i sl. To je onih sedam darova Duha Svetoga s kojima surađujemo, a onda se očituju plodovi Duha, rastumačio je župnik.

više na stranicama Dubrovačke biskupije