Misa na Lokrumu: Neka i naši susreti budu ispunjeni radošću poput susreta Marije i Elizabete

Na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije 31. svibnja tradicionalno je slavljena prva misa na otoku Lokrumu koji za posjetitelje nije otvoren tijekom cijele godine nego samo u sezoni. Misno slavlje u prekrasnoj prirodi ispred crkve ispred crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, na kraju Gospinog mjeseca, predvodio je katedralni župnik i upravitelj župe sv. Andrije don Marin Lučić. Koncelebrirao je superior isusovačke rezidencije u Dubrovniku p. Vinko Maslać.

U propovijedi je župnik govorio o susretu Elizabete i Marije rekavši kako je to susret dviju trudnica, ali i susret onih koji su u njihovim utrobama, Ivana Krstitelja i Isusa, te naglasio radost susreta koja se širila.

Kad primimo Isusa u misi i mi primamo tu radost, još više nego Ivan Krstitelj, i poput Blažene Djevice Marije postajemo „kovčeg“ ili tabernakul i idemo ovim svijetom i širimo tu radost, usporedio je. Marijin „Veliča“ izlazi iz dubine njezine duše, iz iznimnog Marijinog susreta s Duhom Svetim, u kojem je ona ostala ponizna i veličala silna Božja djela.

Župnik je potaknuo vjernike, ali i sebe samoga, na preispitivanje o tome kako susreću jedni druge, je li u susretu sa mnom ljudi odlaze drugačiji, kako ih ja primam. Marija i Elizabeta su ispunjene Duhom Svetim u susretu. Jedan silan zanos ispunjenosti Duhom Svetim prepoznatljiv je i kod Marije i kod Elizabeta, kazao je propovjednik te poželio vjernicima da nakon mise i njihovi susreti s drugima budu takvi, da u svakom susretu veličaju Gospodina, da se radost prenosi i širi.

Preuzeto sa stranica Dubrovačke biskupije