Mons. Uzinić na misi uoči druge Ljetne škole teologije u Dubrovniku: U ozračju ‘teološkog’ odmora budimo jedni drugima i učitelji i učenici

Pontifikalno misno slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u nedjelju, 18. srpnja uoči početka druge dubrovačke Ljetne škole teologije predslavio je riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić. Na misi su se, uz ostale vjernike, okupili predavači i studenti teologije koji će sljedećih pet dana zajedno promišljati o temi škole „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“. Nadbiskup im je poželio dobrodošlicu i plodonosan rad Ljetne škole teologije.

Iz pročitanog evanđeoskog ulomka (Mk 6, 30-34) koji je govorio o tome kako Isus šalje apostole da se odmore, mons. Uzinić je u propovijedi izvukao nekoliko poruka. Kazao kako bi želio da ove dane na školi u Dubrovniku sudionici shvate upravo kao vrijeme odmora, da radu pristupe opušteno, bez napetosti, bez velike potrebe za dokazivanjem jer je važan dijalog i poštovanje odnosno da „ljetna“ škola teologija bude za njih jedno teološki samotno, opušteno mjesto u kojem će se „teološki“ odmarati.

Sve ono što nas okuplja na jednoj opuštenoj razini na ovoj školi ne bi trebalo biti svrha samom sebi nego je potrebno da nas taj „teološki“ odmor usmjeri sve jedne prema drugima, nastavio je nadbiskup. Skrenuo je pozornost na to kako Isus u evanđeoskom ulomku suosjeća s apostolima, vidi da su iscrpljeni, prepoznaje da im treba odmor, a kad vidi mnoštvo ponovno se kod njega javlja sažaljenje i suosjećanje. Želio bih i da kod nas bude prisutno to suosjećanje, i kao motiv zbog kojeg smo došli sudjelovati na ovoj ljetnoj školi teologije, kako bismo se onda mogli vratiti u svoje sredine i na nov način susretati ljude, a ti susreti da budu obilježeni suosjećanjem.

Osvrnuo se i na glavnu temu škole „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“ te kako jednu uvodnu misao kazao kako vjera ne može biti ni apolitična niti politična, ali istovremeno mora biti i apolitična i politična. Kako može biti i jedno i drugo, vjerojatno će se i o tome na školi razmišljati, kazao je nadbiskup.

„Ono što je važno u svakoj vjeri koja je i politična i apolitična, jest da vodi računa o drugome, da ne stavlja na prvo mjesto sebe i svoj interes nego da bude u službi drugih. A da bi to bila treba imati Isusov osjećaj suosjećanja, a to je motor za svaku vjeru, koja je baš zato i apolitična i politična“, ustvrdio je mons. Uzinić. Podsjetio je i natpis na vratima Kneževa dvora u Dubrovniku o tome kako treba zaboraviti privatne stvari i brinuti se za opće dobro, rekavši kako je to upravo načelo vjere koja je i apolitična i politična, kojoj su drugi uvijek u središtu. Drugi su uvijek ono poslanje koje treba biti motor i onog poslanja kojeg ima jedna teolog, koji ne može biti zainteresiran samo za sebe i svoje spasenje nego mu uvijek i ponovno treba biti zainteresiran i za spasenje drugih.

Govoreći o tome kako Isus poučava učenike nadbiskup je kazao kako o sadržajima tih Isusovih poučavanja nema kod Marka puno zapisano, ali se iz Isusovog suosjećanja i načina kako se on ponaša, iz toga kako svakog primjećuje i za svakog ima mjesta i uključuje ga, može zaključiti što ih je poučavao. Isus ima jedan poseban odnos sa svojim učenicima, odnos učitelja i učenika. Povezavši to s Ljetnom školom teologije nadbiskup Uzinić je poželio sudionicima škole da i oni na školi imaju odnos učitelja i učenika više nego profesora i studenata. „Želim još i više od toga: da jedni drugima postanemo i učenici i učitelji, i to je smisao Ljetne škole teologije u Dubrovniku“, poručio je nadbiskup Uzinić.

Liturgijsko pjevanje predvodila je profesorica Maja Marušić s nekoliko pjevača, a na kraju mise nadbiskup je podijelio blagoslov.

Druga Ljetna škola teologije u Dubrovniku održava se od 18. do 24. srpnja u Biskupijskom sjemeništu, a tema škole je: „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“. Ova tema svojevrstan je nastavak prošle (prve) Ljetne škole teologije u Dubrovniku 2019. godine kada je 40-ak studentica i studenata promišljalo o ulozi teologije u pluralnom društvu.

Predavači na školi su renomirani predavači iz Europe i Amerike: Tomáš Halík (Karlovo Sveučilište u Pragu); Teresa Forcades i Vila, liječnica, teologinja i benediktinska monahinja; Aristotle Papanikolaou (Sveučilište Fordham u New Yorku); Ivan Šarčević (Franjevačka teologija u Sarajevu) i Miroslav Volf (Sveučilištu Yale u New Havenu). U radu škole sudjeluju studenti i studentice katoličke, pravoslavne i protestantske teologije iz jugoistočne Europe.

Ljetna škola teologije u Dubrovniku organizira i dva događaja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u bivšem samostanu sv. Klare koji su otvoreni za javnost. To su: tribina „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“ (20. srpnja) i predstavljanje knjige „Sa svim brodolomima povijesti / Teologija nakon Veritatis gaudium u kontekstu Mediterana“ (23. srpnja).

Preuzeto sa stranica Dubrovačke biskupije