Blagdan bl. Marije Propetog u dubrovačkoj katedrali u kojoj djeluju sestre Družbe Kćeri Milosrđa

Blagdan bl. Marije Propetog Petković svečano je u petak, 9. srpnja proslavljen u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku gdje je središnje euharistijsko slavlje, uz izložene moći blaženice, predvodio katedralni župnik don Marin Lučić.

U propovijedi je župnik kazao kako je ovo već osamnaesta godina kako se slavi ovaj blagdan te podsjetio na trenutke kada ju je blaženom proglasio sv. Ivan Pavao II. na misi u Gružu 6. lipnja 2003. godine.

Potom je propovjednik kratko rezimirao poruke trodnevne duhovne priprave za ovaj blagdan. Prvog dana se razmišljalo o sv. Mariji Goretti, koja je bila gotovo vršnjakinja bl. Marije Petković i koja je s dvanaest godina ubijena jer je čuvala čistoću. Marija Petković je s četrnaest godina zavjetovala čistoću i da će se potpuno predati Gospodinu. Propovjednik je pročitao njezino sjećanje na te trenutke. Drugog dana se razmišljalo o posebnoj pobožnosti bl. Marije Petković Ocu nebeskom, a trećeg dana o Providnosti i o tome kako se Marija na tom putu prema misijama prepustila Božjem vodstvu. „Gospodin joj je stalno otvarao nove putove. Nije mogla sve planirati, prepustila se Božjem vodstvu. Mi bismo htjeli često imati sve pod kontrolom. Marija je prepustila Gospodinu da sve vodi. Mi bismo htjeli često sve znati, ali Gospodin je onaj koji vodi naš život,“ rekao je župnik Lučić.

Osvrnuvši se na poruke evanđeoskog nedjeljnog ulomka propovjednik je istaknuo kako čovjeka na putu da baštini vječni život može sputavati čak i ono malo što on drži bogatstvom i na što je navezan. Bl. Marija je prepoznala bitno, odrekla se svega i išla za Isusom.

Pročitao je i ulomak iz pisma dubrovačkog biskupa mons. Josipa Marčelića u kojoj blaženici naglašava važnost donošenja odluke u slobodi, u kojem joj poručuje: „Ti trebaš odlučiti“. Uz mir u srcu i ljubav, dodao je župnik, Gospodin onda vodi i daje svega u izobilju. Pa tako danas Družba Kćeri Milosrđa djeluje na tri kontinenta u četrnaest zemalja svijeta.

Na kraju je župnik Lučić izrazio radost i zahvalio Bogu što redovnice Družbe Kćeri Milosrđa djeluju i u dubrovačkoj katedrali te dodao kako su i svi drugi vjernici pozvani biti sinovi i kćeri Milosrđa.

Liturgijsko pjevanje predvodilo je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom profesorice Maje Marušić.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije