Euharistijsko klanjanje u katedrali ususret svećeničkom ređenju

U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u četvrtak, 2. lipnja  euharistijsko klanjanje ususret svećeničkom ređenju trojice đakona Dubrovačke biskupije predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a trojica đakona don Ivo Markić, don Jure Paponja i don Miše Pecotić su glasno izrekli svoja promišljanje i molitve ususret ređenju koje će biti u subotu u katedrali.

“Neka nam ništa ne bude važnije od tebe, Isuse,” rekao je biskup na početku euharistijskog klanjanja. U svojoj daljnjoj molitvi zaželio je  da ovo bude susret, put ljubavi. Buka je svuda oko nas, nastavio je promišljanje, možda i u nama. Potaknuo je okupljene vjernike da Isusa stavljaju iznad svega kao i svoju ljubav prema Isusu kojeg vole iznad svega. Pri tom je zahvalio na svim darovima i dobročinstvima primljenim od Isusa: za život, vjeru, obitelj, roditelje, bake i djedove, braću i sestre, prijatelje, domovinu, redovnike i redovnice, đakone, bogoslove i sjemeništarce…  Zahvalio je i za Crkvu, katoličku i apostolsku, zahvalio je i za našu Dubrovačku biskupiju.

Posebno je molio za đakone Ivu, Mišu i Juru istaknuvši pri tom da su oni povjerovali Isusu i da ih Isusu povjeravamo. Izrazio je molbu da budu svećenici po Isusovom srcu. Biskup je također molio da Isus izliječi sve naše rane da živimo slobodu djece Božje.

Đakon Paponja u svom razmatranju pred Presvetim je zahvalio na Isusovoj prisutnosti i tome što je ove večeri ovdje okupio prisutne. Zahvalio je na životnom putu i što je Isus želio svakoga. Također je zahvalio je na poslanju, životu i obitelji, prijateljima, profesorima, župnicima. Zahvalio je što je Božja volja bila da  budu svi zajedno. Zaželio je da sve ono dobro što smo primili od drugih sada uzvratimo njima.

“Molimo Gospodina stvarno prisutnog u Presvetom Oltarskom Sakramentu da nam udijeli milost kako bismo mogli biti otvoreni djelovanju Očeve volje”, riječi su kojima je đakon Markić započeo svoju molitvu. U molitvi je poželio također da bez obzira na mišljenja i osobne stavove svi ostanu i budu jedno. Izrazio je želju da drugi po njima prepoznaju da je Krist živ i da je on onaj koji ih je pozvao da služe jedni drugima. Naglasio je i da se uvijek odlučujemo za Gospodina iz ljubavi prema njemu a ne iz straha.

Đakon Pecotić svoju molitvu je započeo promišljanjem o Božjem putu koji se svakodnevno živi i nema kraja. To je put na kojem usred nesigurnosti i kolebanja ipak moraš dalje, kazao je. Bog je onaj koji nas zove, koji nas treba. ”Ti me voliš, računaš na mene i nema silaženja sa toga puta. To je put radosti, radost trenutka u kojem je Isus svrnuo svoj pogled na mene,” nastavio je u svom promišljanju te zaključio kako ta radost ostaje jer na tom putu osjećamo trajnu Božju ljubav.

Euharistijsko klanjanje pred svećeničko ređenje glazbenim izričajem pratio je sastav mladih „Speramus“.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije