PROSLAVA SPOMENDANA SV. PAPE IVANA PAVLA II.

Spomendan sv. pape Ivana Pavla II. proslavljen je u dubrovačkoj Katedrali gdje se i čuva relikvija sveca. Misno slavlje predvodio je don David Marjanović, župni vikar u koncelebraciji đakona don Tomislava Sikavice.

Osvrćući se na Evanđelje gdje primjećujemo da Gospodin kritizira svoje učenike da ne prepoznaju vrijeme povijesti spasenja kojim Bog intervenira u svome izabranom narodu don David Marjanović približio nam je koliko danas, u ovom zbunjujućem vremenu ni mi sami osobno, kao ni Crkva ne uspijevamo prepoznati znakove vremena i kako se lako možemo sa njima poistovjetiti.

Nastavljajući svoju propovijed don David povezuje sam ulomak Evanđelja sa današnjim svecem: „Današnji svetac Ivan Pavao II. je u svojoj službi jako dobro prepoznavao znakove i nadahnuća koja mu je Bog slao. Gledajući pontifikat današnjeg sveca možemo imati dojam da je Crkva u njegovo vrijeme bila čvrsta i jasna, da je prevladavala određena stabilnost. Međutim da bi se došlo do onog što je krasilo Crkvu u svečevu pontifikatu, trebalo je proći kroz promjene i reforme, koje su Crkvi uvijek potrebne i kako bi se ponovo pronašla u novom vremenu. Sveti Ivan Pavao II je činio upravo to. Nastavio je tamo gdje su njegovi prethodnici stali. Nastavio je mijenjati tu Crkvu, kroz brojna putovanja, otvorio ju je cijelom svijetu, posebice mladima. Prilagodio ju je vremenu u kojem je Crkva živjela. To je značilo promjenu, a svaka promjena povlači za sobom nesigurnost i tako možemo zaključiti da iako na se na prvu Crkva u vrijeme Ivana Pavla II. činila stabilna i sigurna, upravo zbog reformi koje je to vrijeme donijelo bila je nesigurna, sličila je možda našem današnjem trenutku nesigurnosti ali i otpora kod mnogih danas kada prepoznajemo da su nam potrebne promjene za naše vrijeme. Svečev primjer nas potiče upravo to, da izađemo iz vlastitog komfora i da nastojimo prepoznati znakove našega vremena.”

“Crkva potaknuta papom Franjom je prije nekoliko dana započela svoj sinodalni hod, možda jedinstven u povijesti Crkve. I to je naša prilika da se otvorimo Duhu Svetom iako nam to neće uvijek biti ugodno. Imamo priliku Crkvu mijenjati i činiti ju boljom i samo tako naša Crkva može opstati i ostati vjerna Božjim zapovjedima kao što je opstajao i Izraelski narod onda kada je prepoznavao vrijeme, kada je prepoznavao Božje interventne u svojoj povijesti.” zaključio je propovjednik.