Svečanim misnim slavljem i procesijom s Gospinim kipom proslavljena Gospa Lurdska kod jezuita

Blagdan Gospe Lurdske svečano je proslavljen u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, gdje je središnje misno slavlje s procesijom na poljani ispred crkve predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. U procesiji sa svijećama je nošen kip Gospe Lurdske, a na završetku procesije izmoljena je molitva predanja Gospi Lurdskoj.

Dobrodošlicu biskupu na početku mise poželio je superior Rezidencije Družbe Isusove u Dubrovniku p. Vinko Maslać.

Biskup Glasnović je podsjetio kratko na sam nastanak blagdana Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika te pozvao okupljene da na ovoj misi mole za zdravlje duše i tijela, za bolesnike i sve one koji za njih brinu, sve liječnike i zdravstveno osoblje kao i volontere koji pomažu.

Razmišljajući o tome kako smo svi na putu čiji cilj je nebo biskup je u propovijedi ispričao primjere nekoliko poznatih osoba koji su svi bili okrenuti Blaženoj Djevici Mariji, putovali su s njom i došli do neba. Vjera je ta koja pokreće čovjeka i na tom putu on se otvara Kristovoj ljubavi i svim Božjim darovima posredovanjem Blažene Djevice Marija, kazao je biskup.

Bolest nije laka, susrećemo je svi, oko nas i u nama, kazao je nadalje dubrovački biskup te naveo slučaj Blaisea Pascala koji je u bolesti molio, a u molitvi Gospodinu govorio kako sada ima vremena, ali je ono drugačije vrste od onog koje je želio cijeli život imati.

Potaknuo je vjernike na molitvu, a primjerom molitve sv. Bernarda usmjerio ih je na zahvalnost Mariji, te na činjenje djela milosrđa, među kojima je i bolesna pohoditi, na putu prema nebu.

U prinosu darova dvoje klanjatelja Trajnog euharistijskog klanjanja u Dubrovniku prinijelo je i knjigu s popisima klanjatelja, a voditeljica TEK-a u Dubrovniku Nada Burum je na kraju uime klanjatelja pozdravila novog biskupa i predstavila, uz ostalo, molitvene nakane na koje klanjatelji danju i noću neprestance mole u crkvi sv. Josipa u Gradu i to traje od blagdana Gospe Lurdske 2019. godine.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor “Marija” pod vodstvom Boža Butigana.

Kao priprema za blagdan u crkvi je održavana trodnevnica koju je predvodio p. Mato Anić, glavni urednik Radio Marija u Bosni i Hercegovini.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije