Đakon Pecotić propovijedao u katedrali na svetkovinu Svete Obitelji: Neka u našim obiteljima bude prava iskrena ljubav koja uvažava i roditelje i djecu

Na svetkovinu Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa koja se slavi na prvu nedjelju nakon Božića u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku misno slavlje predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić. Kako na 26. prosinca pada i blagdan sv. Stjepana, prvomučenika, koji je bio đakon u prvoj Crkvi na ovoj misi je propovijedao nedavno zaređeni đakon Dubrovačke biskupije don Mišo Pecotić. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Maje Marušić.

U propovijedi je đakon Pecotić govorio o blagdanu Svete obitelji te naglasio važnost kršćanskog govora o obitelji vraćajući se na njezin autentični izvor, a to je nazaretska obitelj. Evanđelist Luka posreduje poruku o životu jedne izvanredne obitelji, zatim o roditeljskoj brzi za dijete da bi potom otkrio skrivenu tajnu izvanrednog poslanja djeteta, Isusa.

Tumačeći evanđeoski ulomak o Isusu u hramu kad je imao dvanaest godina propovjednik je objasnio, uz ostalo, značenje Isusovog imena i njegovog poslanja. U središtu Isusova propovijedanja nalazi se kraljevstvo Božje odnosno njegov Otac nebeski, o čemu svjedoče evanđelja. Tu je razlika između djeteta Isusa i ostale djece koja imaju ovozemaljske roditelje. Marija je djevica i majka, po majčinstvu ipak različita od svih majki svijeta. Sv. Josip je bio čuvar i hranitelj te svoje obitelji. Bog svakom daje dostatne milosti kako bi ispunio svoje poslanje, pa je tako sv. Josip bio obdaren izvanrednim milostima i darovima da bi se mogao brinuti za njih.

Propovjednik je posebno naglasio trenutak kada Isus mirno odgovara zabrinutim Josipu i Mariji: Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što mi je od Oca mojega?. Time je on na neki način stavio granicu autoritetu Josipa i Marije. No, ipak se vraća s njima u Nazaret i bješe im poslušan.

Dotaknuo je i temu rješavanja nesuglasica između roditelja i djece. U dvije krajnosti se tu griješi: s jedne strane djeca naglašavaju svoju neovisnost od roditeljskog autoriteta i naglašavaju svoja prava zaboravljajući svoje dužnosti, a s druge strane roditelji uzimaju djecu ‘pod svoje’, o svemu se brinu i čine od poodrasle djece neku vrstu invalida. I kad se bilo koja strana nastoji iščupati iz takvog nezrelog odnosa, nastaju nesuglasice, razočaranja i problemi.

Isus je kao dvanaestogodišnjak bio poslušan Mariji i Josipu, no u isto vrijeme im je dao do znanja da oni nisu njegovi apsolutni gospodari. Marija je njegove odgovore čula, primila i prihvaćala i razmišljala o Božjim čudesima. „Takva je prava ljubav“, kazao je propovjednik, „I ona između roditelja i djece: nesebična, nije nepristojna i ne traži svoje.“

„Dao Bog da i u našim obiteljima bude prava, iskrena ljubav, ona koja uvažava i roditelja i dijete i njihovu dob“, poručio je na kraju propovijedi đakon Pecotić.

Misa se mogla pratiti putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije te putem Libertas televizije i Dubrovačke televizije.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije