Misa zahvalnica u katedrali na Staru godinu 2021

Misu zahvalnicu na kraju građanske godine 31. prosinca u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku predslavio je katedralni župnik don Marin Lučić. Na kraju mise otpjevan je „Tebe, Boga hvalimo“ prema dubrovačkom napjevu, a pjevanje su predvodili Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Maje Marušić i pjevač Zvonimir Cetinić.

Zahvaljujući Bogu na protekloj godini župnik Lučić je u propovijedi kazao kako su vjernici večeras došli na misu upravo kako bi zahvalili Bogu za još jednu godinu svoga života koja je posebna i izazovna zbog pandemije u kojoj se nalaze, te za sve milosti koje su u njoj primili osobno ili kao obitelji. Dodao je tome da i ova župna zajednica ima na čemu Bogu zahvaliti, a također i biskupijska zajednica koje su dio. Istaknuo je zahvalnost Gospodinu što je dubrovačkoj Crkvi poslao novog biskupa te ređenje trojice đakona koji će sljedeće godine biti zaređeni za svećenike. Zahvalnost se može iskazati Bogu i za sve svećenike posebice za živote onih koji su preminuli u protekloj godini. Spomenuo je i sinodalni hod na kojeg je krenula opća Crkva kao i Dubrovačka biskupija, otvarajući se osluškivanju Duha. To su neke stvari koje prebiremo u svom srcu i donosimo ih Gospodinu večeras na oltar, kazao je.

Stara godina je prilika za propitivanje, za ispit savjesti. Katedralni župnik je to usporedio s tim kako je svaka ispovijed za osobu koja joj pristupi jedan novi početak, nova godina. Također je istaknuo važnost prihvaćanja, zahvaljivanja i proslavljanja Gospodina.

Spomenuo je i kako je iza nas Godina sv. Josipa, da je u tijeku je Godina obitelji kao i Godina sv. Ignacija te kazao nešto više o tome potičući vjernike na življenje vjere.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije