Mons. Glasnović na Svjetski dan braka: Uspješan i ostvaren brak traži dobro drugoga

Na Svjetski dan braka 13. veljače dubrovački biskup mons. Roko Glasnović predvodio je misno slavlje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Svi smo pozvani danas moliti za bračne parove, kako bi prepoznavali jedno drugo kao dar i tražili dobro jedno drugoga, kazao je uvodno mons. Glasnović.

U propovijedi je dubrovački biskup protumačio nedjeljno evanđelje (Lk 6,17.20-26) koje donosi četiri Isusova „blago“ i četiri „jao“ rasvijetlivši značenja današnjom uporabom tih riječi kao i njihovom uporabom i značenjem u Starom i Novom zavjetu. Blaženstva su model za pokazati kako ostvariti sreću za kojom svi težimo, kao i forma molitve. Blagoslivljati znači željeti život, sreću, ljubav.

Biskup Glasnović je spomenuo američkog psihoanalitičara Ericha Fromma koji je rekao da su odrednice ljubavi: briga, odgovornost, pažnja prema drugome i poznavanje drugoga. Uspješan i ostvaren brak traži dobro drugoga, istaknuo je biskup.

Govoreći o važnosti izbora za Isusova blaženstva, mons. Glasnović je kazao: „Sada je pred nama izbor da se u dubini svog srca i savjesti  opredijelimo za blaženstva, za tu ponudu, za taj model, za tu molitvu da bismo se odrekli svega jer Krist je sav naš život i sve ono što nam je potrebno da bismo živjeli novi svijet pravde, ljubavi, mira i istine. Svakako danas uključimo i molitvu za mir u srcima i mir u svijetu.“

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom prof. Maje Marušić. Na kraju mise izmoljena je i molitva za sinodu.

Svjetski dan braka u Katoličkoj Crkvi slavi se druge nedjelje u veljači.

Ove nedjelje po župama Dubrovačke biskupije otvara se drugi dio sinodalnog hoda, počinju sinodalna savjetovanja koja će trajati do početka svibnja.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije