Biskup Glasnović oprao noge ‘apostolima’ u katedrali: Neka nam sebedarje postaje temelj odnosa s Bogom i ljudima

Na misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak 14. travnja dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u obredu pranja nogu apostolima oprao je noge bratimima iz dviju gradskih bratovština: Bratovštine festanjula sv. Vlaha i Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta. Obje ove bratovštine sudjeluju redovito u organizaciji feste sv. Vlaha, a kako ove godine Dubrovačka biskupija proslavlja 1050 godina zaštite sv. Vlaha time im je na jedan način izražena zahvalnost.

Ovogodišnji apostoli iz Bratstva Presvetog Oltarskog Sakramenta iz Katedrale bili su: Josip Žuvela, Vjekoslav Cetinić, Ivo Botica, Miško Lazarević, Matko Tomić i Tonći Brnada, a iz Bratstva festanjula sv. Vlaha: Teo Grbić, Toni Cvjetković, Ivica Vrlić, Ivo Mazavac, Ivica Lončarica i Pero Butjer.

U propovijedi je biskup Glasnović posvijestio značenje onoga čega se vjernici na Veliki četvrtak prisjećaju i slave. Događaj i riječ Pasha- prijelaz nije nam potpuno jasna, rekao je biskup, čudan nam je jer koliko otkriva puno i skriva. Zato i govorimo o otajstvu vjere.

Ovo je dan, večer, događaj kad je Isus odlučio pokazati koliko je ljubio ljude. Ta ljubav je i večeras prisutna, ustvrdio je biskup Glasnović podsjetivši kako je euharistija spomen-čin.

U svakoj se euharistiji kroz svetu pričest već ostvaruje naša Pasha – prijelaz prema drevnom nauku, u pričesti mi prelazimo u Onog koga primamo. Tako je put Krista i svakog njegovog vjernika označen kao proces iz grijeha u život s Bogom, kroz poraz u pobjedu, kroz poniženje ka uzvišenju, kroz smrt u život.

„Slaviti euharistiju nije moguće bez spremnosti na služenje“, poručio je biskup Glasnović dodavši kako je ona stvarnost izlaska iz sebe i raspoloživosti drugome, blagdan oslobođenja od egoizma i navezanosti na sebe. „Kristovo sebedarje nama u zalogaju kruha postiže potpunu svrhu tek onda kada i sami postajemo zalogaj kruha za druge, kada nam sebedarje postaje temeljem odnosa s Bogom i ljudima.“

Nakon mise Presveti Oltarski Sakrament u procesiji je prenesen na pokrajni oltar, a okupljeni su se zadržali u tihoj molitvi.

Liturgijsko pjevanje na misi predvodio je Mješoviti katedralni zbor.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije