Obredi Velikog petka u katedrali i procesija kroz Grad

Na Veliki petak, 15. travnja, Obrede Velikog petka u dubrovačkoj katedrali u nazočnosti većeg broja vjernika predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović. Obredi Velikog petka počeli su ulaznom procesijom i prostracijom ispred glavnog oltara, a završili procesijom kroz Grad u kojoj su, uz tri drvena križa, nošene i moći Isusovog križa koje su čuvaju u Moćniku katedrale.

Muku po Ivanu pjevali su pjevač katedralnog zbora Zvonimir Cetinić i katedralni župnik don Marin Lučić te Mješoviti katedralni zbor i pojedinačni pjevači. Propovijedao je đakon Dubrovačke biskupije don Mišo Pecotić. Istaknuo je kako je našem ljudskom razumu nedokučiva tajna svih nevinih ljudi koji trpe te i danas promišljamo o Kristovoj smrti  koja dolazi kao posljedica osude nevinog koji trpi radi naših grijeha. Poručio je da ne trebamo gubiti nadu i povjerenje, niti sumnjati, jer križ nije kraj, Isus je pobijedio smrt, preko križa, te se i za nas, u Božje vrijeme, događa iznenađenje i zato osluškujemo Božje znakove preko kojih nas on uvijek izvodi iz teških situacija, na svoj način. Đakon Pecotić zaključio je kako promatrajući Isusa na križu ulazimo u njegovu školu ljubavi: „Na tom križu Isus nam daruje svoju  Božju ljubav koja nikad ne gasne. Božju ljubav možemo razapeti i probosti, ali je ne možemo uništiti. Ona će na kraju uskrsnuti!“

Biskup Glasnović obratio se vjernicima ispred crkve dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha, na posljednjoj postaji procesije koja se zaustavljala na više mjesta u Gradu radi podjele blagoslova relikvijom Isusovog križa. Podsjetivši kako se u procesiji nose križevi, a svi mi nosimo i svoje vlastite križeve, biskup je vjernike kratko potaknuo na promišljanje kako su uz Isusov križa na Golgoti stajala još dva križa, a jedan je od njih, također postao otkupljeni križ. Istaknuo je kako svi, kakve god križeve imali, zadobivamo otkupljenje samo  Kristovim križem.

U sklopu obreda Velikog petka vjernici su u katedrali iskazali štovanje križu, te se pričestili hostijama posvećenim na misi na Veliki četvrtak. U Sveopćoj molitvi Crkve koja potječe, iz prvih stoljeća kršćanstva, ove godine je uvršten dodatni zaziv za sve koji trpe zbog rata.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije