Na Vazmenom bdijenju u katedrali vjernici obnovili krsna obećanja

Vazmeno bdijenje u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku 16. travnja predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u suslavlju katedralnog župnika don Marina Lučića i asistenciju đakona.

Bdijenje je započelo blagoslovom ognja i paljenjem uskrsne svijeće na glavnom ulazu katedrale i nastavilo se nošenjem svijeće i dijeljenjem njezine svijetlosti putem drugim svijeća vjernicima okupljenim na slavlju. Himan vazmenoj svijeći otpjevao je pjevač i bratim Zvonimir Cetinić, liturgijska čitanja čitali su vjernici dok je Mješoviti katedralni zbor pjevao psalme.

Pjevanje Slave i paljenje svjetlosti u katedrali uvelo je okupljene u slavlje uskrsnuća Gospodinova. Biskup Glasnović blagoslovio je vodu, a potom njome i vjernike koji su ove noći obnovili i svoja krsna obećanja uz svijeće upaljene s uskrsne svijeće.

U propovijedi je biskup Glasnović naglasio neke trenutke iz vazmenog bdijenje poput ognja i svijeće. Bdijemo uz vatru jer mnogo je hladnoće, zahlađenosti u ljudima i među ljudima, bdijemo uz svijeću jer mnogo je tame, zatamnjuju se mnogi ljudski horizonti, osobni i zajednički, kazao je biskup. Bdijemo jer unatoč svemu treba ići naprijed.

Potaknuo je vjernike i na promišljanje o tome kuda ide ljudski život i život čovječanstva općenito. Mi kao da smo se navikli na proslavu Uskrsa, zato je važno pitati se koje ono značenje ima za život svakoga od nas, kazao je te nastavio promišljanje o događajima Kristova uskrsnuća. Na kraju je dubrovački biskup svima poželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Vjernici su na kraju mise imali prigodu za blagoslov jela koja su donijeli kako bi ih blagoslovljene blagovali za blagdanskom trpezom.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije