Proslava Gospe Fatimske

Blagdan Gospe Fatimske svečano je proslavljen u petak, 13. svibnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku gdje je euharistijsko slavlje predvodio katedrali župnik don Marin Lučić, a propovijedao je đakon don Mišo Pecotić.

U propovijedi je đakon Pecotić protumačio evanđeoski ulomak u kojem Isus izriče jednu od njegovih najpoznatijih izjava: „Ja sam Put, Istina i Život“, te također da tko vidi njega vidi i Oca. Poruka je to ne samo njegovim učenicima nego i onima koji će u njega povjerovati kasnije.

Propovjednik je također progovorio o događajima vezanim uz ukazanja Gospe u Fatimi i podrobnije o tajnama koje su ostale, kao i o pobožnosti Presvetom Srcu Marijinu i važnosti molitve krunice.

„Gospa je u Fatimu došla ponoviti odbačenu nauku svoga sina. Ponovno pozvati na život za ljubav! Jer duša zapravo počinje živjeti kada sazna da je ljubljena“, poručio je đakon Pecotić.

Svečanosti proslave ovog blagdana pridonio je kip Gospe Fatimske koji je u katedralu za ovo slavlje donesen iz dubrovačkog sjemeništa. Taj kip su još 1961. godine u dubrovačko sjemenište donijeli oci isusovci, a sjemeništarci su u svom odgoju razvijali pobožnost prema Gospi Fatimskoj.

Poslije mise u crkvi je upriličena procesija s Gospinim kipom u kojoj su sudjelovali svećenici i đakoni,  bratimi Bratovštine Presvetog Sakramenta koji su nosili kip, a iza njih su išla djeca prvopričesnici s upaljenim svijećama. Upaljene svijeće imali su i vjernici koji su stojeći na svojim mjestima pogledom pratili procesiju i sudjelovali pjevanjem „Ave, Maria“ i podizanjem svijeća uvis tijekom refrena. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka.

Blagdan Gospe Fatimske u dubrovačkoj katedrali se proslavlja posebno svečano od proslave 100. obljetnice Gospe Fatimske 2017. godine, što je potaknuo tadašnji katedralni župnik pokojni dr. don Stanko Lasić, a nastavio sadašnji župnik Lučić.