Susret zajednica župe Velike Gospe i župe sv. Andrije

Na blagdan Marije Majke Crkve molitvene zajednice župe Velike Gospe i župe sv. Andrije okupile su se na zajedničkom misnom slavlju u Katedrali, koje je predvodio župnik, don Marin Lučić, uz koncelebraciju pater Vinka Maslaća.

Na početku propovijedi don Marin se dotaknuo samih početaka od vremena Adama i Eve ističući da je upravo ono što se dogodilo na samom početku, pad čovjeka i napasnik koji vreba, ono što nas potiče na zajedništvo, kao i da nas upravo po Crkvi Bog pronalazi i poziva u svoje zajedništvo, zajedništvo Presvetoga Trojstva.

“Blažena Djevica Marija, koju danas slavimo, u poniznosti je pristala služiti, osluškujući u svom srcu poticaje Duha Svetoga. I upravo po toj otvorenosti poticajima Duha Svetoga ona je Majka Crkve. U Crkvi Duh Sveti daje različite karizme i potiče nas na služenje, uz prisutnost hijerarhijske Crkve koja prepoznaje te darove.” nastavio je propovijednik promišljajući o ulozi Djevice Marije u Crkvi. “Zajednica je mjesto gdje se učimo prihvaćati, opraštati, ljubiti. Često imamo mišljenje da su ljudi u zajednici sveti, ali oni su jednako slabi i ranjeni kao i oni van zajednica. Najlakše je pobjeći kad bivamo povrijeđeni, ali Gospodin želi da ostanemo i da damo sebe. Da prepoznamo svoje mjesto, svoju karizmu. Upravo je zato ovaj duhovski ponedjeljak poticaj da na razini Crkve, na razini župe, kao zajednice prepoznamo svoje mjesto, da se još bolje povežemo i upoznamo te da budemo otvoreni suradnji. Da poput Marije u poslušnosti, poniznosti i povjerenju da Gospodin sve vodi, zakoračimo u nove ideje i projekte. Znamo da imamo sposobnosti i da su nam dani talenti, ali jednako tako znamo da se ne možemo pouzdati u sebe već da se trebamo pouzdati u Njegovu milost. Svi mi koji smo u Crkvi, u zajednici, smo tu jer smo toliko slabi i u toj slabosti želimo slaviti Gospodina.”

Na kraju propovijedi don Marin je potaknuo prisutne da u zajedništvu uzmu Mariju za svoju Majku, kako bi ona bila posrednica svih milosti. “Neka nas ona uči kako živjeti zajedništvo i biti jedno srce i jedna duša.”

Nakon svete mise ukratko su se predstavile sve zajednice koje djeluju na području župe Katedrala i sv. Andrije ; šest zajednica Neokatekumenskoga puta, Stado malo, Effatha, Misionari Milosrdnog Isusa, Schonstatski pokret, Zajednica blažene Marije Petković, obiteljska zajednica sv. Andrije, franjevački Treći svjetovni red, a prisutne su bile i katoličke medicinske sestre. Više o zajednicama možete pronaći na stranicama župe.

Susret je nastavljen uz agape i slavljenje.