Svetkovina Bogojavljenja: Ako smo primili dar vjere pozvani smo na naviještanje

Na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja u petak 6. siječnja biskup dubrovački mons. Roko Glasnović slavio je misu u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku te je na misi blagoslovio vodu kojom je potom blagoslovio i okupljene vjernike. Nakon mise vjernici su u svoje posude mogli dobiti blagoslovljenu vodu i ponijeti je domovima.

Događaj o trima svetim kraljevima kojeg pripovijeda samo evanđelist Matej osvjetljuje još više Kristovu osobu. Bogojavljenje je očitovanje Božića svim narodima, kazao je biskup u propovijedi pojasnivši da ne treba odmah misliti na izvanredna viđenja. Uvijek se ističe da se misterij Boga, a onda i misterij utjelovljenja, Božića, tek vjerom proniče.

Potom je biskup objasnio kako je moguće zauzeti tri stava prema objavi Boga u osobi Isusa Krista. Čovjek može biti slijep, zaslijepljen poput Heroda, i ne biti spreman staviti se na put vjere. Može se, zatim, imati znanje, ali ne napraviti nakon toga najvažniji korak – djelovanje i stavljanje na put vjere. I konačno, može se znati te poput mudraca biti puni vjere. „Bog pokazuje svoju otvorenost u ljubavi. On iščekuje i ljubi svaki narod. Ako smo mi primili dar vjere, ako nam se Bog objavio kao milosrdan, mi smo pozvani na naviještanje“, objasnio je biskup. Također je govorio o oholosti koja često ne dopušta čovjeku da krene putem vjere i poniznosti.

Na misi je koncelebrirao katedralni župnik don Marin Lučić, asistirao je trajni đakon don Tomislav Sikavica a bogoslovi i članovi Bratstva Presvetog Sakramenta svojim sudjelovanjem su doprinijeli svečanosti liturgije. Pjevanje na misi predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem prof. Petre Potrebica.

Preuzeto sa stranica dubrovačke biskupije