Proglas i Program Feste sv. Vlaha 2023.

Proglasom Feste sv. Vlaha 2023. godine ovogodišnji festanjuli (svetkovnici) kapetan Vlaho Milićević i obrtnik Mato Konsuo s rektorom zborne crkve sv. Vlaha don Ivicom Pervanom pozivaju svekoliki puk i štovatelje sv. Vlaha na Parčevu festu u Dubrovnik.

Proglas započinje poznatim stihovima akademika Luka Paljetka: „„Neka te ne zaboli ruka na kojoj grad/
naš držiš, nigda, nigda, premda ti nije lako,/ moj sveti Vlaho, ima svakakvijeh nas, što ćeš,/
i teškijeh i lakih, ovako i onako (…)“

„Već 1051. godinu se ništa u Dubrovniku i okolici, na kopnu i na moru, ne započinje i ne dovršava bez zaziva svetog Vlaha“, stoji u proglasu. „Naš Parac Grad drži pored srca, pomno nas motri, čuva i blagoslivlja sa tvrđava i bastiona, barjaka i slika u crkvama i u kućama.“

Zasigurno ne postoji Grad u svijetu koji je sa svojim zaštitnikom povezan kao Dubrovnik sa svetim Vlahom, piše u nastavku. „Kamo god pošao u svijet, ostavljajući Grad na sigurnome, u srcu i mislima nosiš Grad i njegovog zaštitnika, moga i tvoga svetoga Vlaha. On je uvijek tu, bdijući nad Gradom, dočika sinove Grada, kao i one koji dolaze obogatiti se lijepim i duhovnim što svečev Grad nudi.“

Proglas završava pozivom: „Stoga, Puče dubrovački i svi ljudi dobre volje, dođite i ove godine te svojom nazočnošću uveličajte i ovu, 1051. Festu“ i tradicionalnim usklikom „Živio sveti Vlaho!“  Poziv štovateljima sv. Vlaha supotpisuje i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Uz proglas Feste objavljen je i crkveni program na kojem se nalazi tijek i najvažniji događaji proslave.  Trodnevlje u crkvi sv. Vlaha započinje u ponedjeljak, 30. siječnja u 18 sati misom s propovijedi te programom „Učenici u čast sv. Vlahu“. Predvoditelj trodnevne duhovne priprave ove godine je isusovac p. Mijo Nikić iz Zagreba, koji će propovijedati i na svečanoj večernjoj. Otvaranja Feste je na Kandeloru, 2. veljače u 15.30 sati ispred Parčeve crkve, svečana večernja u 17.30 sati u katedrali nakon čega slijedi koncert Mješovitog katedralnog zbora.

Predvoditelj središnjeg euharistijskog slavlja u petak, 3. veljače u 10 sati je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. dr. Tomo Vukšić. Nakon mise slijedi svečana procesija ulicama Grada. U 15.30 ispred katedrale je pozdrav barjaktara biskupima izvijanjem barjaka pristiglih na Festu. Festa završava u nedjelju, 5. veljače misom na Gorici sv. Vlaha i spuštanjem Parčevog barjaka ispred njegove crkve u Gradu.